Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vincent Molleman, Enigma Flowers

"Als je handelt vanuit angst zul je nooit een doos verkopen"

Tholen - As we speak lijkt de situatie in Oekraïne steeds verder te escaleren, maar het zal, zo weet Vincent Molleman van Enigma Flowers, ongetwijfeld niets afdoen aan de volgende wijsheid: met Vrouwendag krijgt vrouwlief een bloemetje. “We bekijken de situatie per dag, maar als je handelt vanuit angst kun je nooit een doos verkopen."

NB. We spraken Vincent enkele dagen geleden, dus nog voor de ontwikkelingen van afgelopen nacht en ook voordat hij een bekende Nederlander werd - zie het NOS journaal van gisteren (vanaf 12:08). Hierin spreekt hij zijn zorgen uit over potentiële problemen aan de grens. Op moment van schrijven is hier echter nog niets over bekend.

Ondanks alle perikelen, of dat nu corona is of oorlogsdreiging of iets anders, ziet de markt dat het volume dat voor Internationale Vrouwendag op 8 maart die kant op gaat onverminderd groot is. “De prijzen zijn ongelofelijk hoog, toch kopen de klanten grif product uit Nederland”, weet Vincent. “Voor Engima is dat zelfs meer dan vorig jaar, ik denk dat we in stuks dit jaar makkelijk 10% gegroeid zijn.”

Vincent Molleman, samen met accountmanager bij Royal FloraHolland Natalie van den Bos

Enigma is over de jaren uitgegroeid tot de specialist op Oost-Europa markt. Of zij iets merken van alle spanningen? Niet speciaal, vertelt Vincent. “Wij proberen ons te focussen op onze handel en in onze communicatie daar juist ver van weg te blijven. Wat we kunnen vaststellen is dat, zoals je zelf gezien hebt in de hal, de handel ongelofelijk goed doorloopt.”

Productieruimte verdrievoudigd
De Vrouwendag is voor ons Enigma verreweg het belangrijkste moment van het jaar, “het is één groot project van twee weken waarin we in productieruimte verdrievoudigen. Valentijn doen wij er ff bij, gewoon op onze eigen locatie, waar we er met meer uren en hard werken gewoon meer volume doorheen duwen. Maar Vrouwendag is echt van een andere orde. Dan huren we veel extra ruimte van Royal FloraHolland om al die orders te kunnen verwerken. Hadden we die ruimte niet, dan hadden we deze volumes niet kunnen draaien. Daarom kun je ook zeggen dat de Vrouwendag die wij draaien ondertussen echt uitgegroeid is tot een samenwerking tussen Enigma en de veiling. En natuurlijk met de kwekers, met wie wij vaak al vele jaren samenwerken.”


Inkopers Rob Cornelissen, Danny Hoogeveen en Rob Saarloos

Qua assortiment ziet Engima de nodige verschuivingen. Met Vrouwendag zijn het uiteraard bijna alleen maar bloemen, maar het aandeel planten groeit gestaag. “We gaan richting de 60-40, misschien zelfs wel fiftyfifty. Specifiek voor de Vrouwendag verwacht ik in aantallen in de snijbloemen dit jaar geen grote uitschieters. De prijs van een chrysant of roos is momenteel zo hoog, daar gaat men denk ik niet nog heel veel meer van willen afnemen.”

Tulpen
Die hoge prijs werkt alternatieven in de hand, met name de vraag naar tulpen. Die worden ook in Rusland veel geproduceerd, waardoor de vraag naar Nederlands product, weet Vincent, aanvankelijk minder was. Maar vanwege die hoge prijzen komt die vraag nu toch op gang. Hoe groot die binnenlandse productie is is dan weer moeilijk te voorspellen. “Het luistert nauw, hebben ze twee weken zon dan is de tulp een week te vroeg. Ook speelt mee dat de kwaliteit niet altijd vergelijkbaar is met die van ons, hoewel die wel steeds beter wordt. Maar feit is dat we dit jaar flink meer tulpen versturen.”


Volle bak

"Koester Oost-Europa als afzetmarkt"
De kwekers tot slot kunnen een mooie klapper wel gebruiken. Tot wel meer dan 1 euro voor een chrysant – volgens enkelen samen met de tomaat de teelt die het zwaarst te lijden heeft onder de exorbitant hoge gasprijs – compenseert enigszins voor de verliezen. “Dan zie je ook dat zo’n Russisch markt echt heel belangrijk is als afzetmarkt. Daarom zouden we als Nederlandse tuinbouw in mijn optiek Oost-Europa als afzetmarkt echt moeten koesteren. Uiteindelijk hebben we elkaar allemaal nodig, daarom werken we graag en veel samen met alle partijen. Degene die denkt het alleen te kunnen doen komt op de langere termijn hoe dan ook bedrogen uit.”

Voor meer informatie:
Enigma Flowers
Middel Broekweg 2
2675 KB Honselersdijk
+31 (0)174 76 61 64
sales@enigmaflowers.com
www.enigmaflowers.com