De Brexit heeft de import van snijbloemen in het Verenigd Koninkrijk niet in de weg gezeten. Sterker, de import is in 2021 juist groter geweest dan ooit. De export uit EU-landen naar het Verenigd Koninkrijk nam met een derde toe naar 717 miljoen euro. Dit gaat vrijwel uitsluitend om export vanuit Nederland. De import in het Verenigd Koninkrijk uit landen buiten de EU nam nog meer toe, in waarde uitgedrukt in Engelse ponden verdubbelde deze zelfs bijna naar 217 miljoen pond (omgerekend ca. 250 miljoen euro).
De cijfers van de Britse douane voor import uit EU-landen is vooralsnog niet betrouwbaar. Deze bron geeft voor import uit EU landen voor 2021 een waarde van 617 miljoen pond, dat zou rond de 10% minder zijn dan in de beide voorgaande jaren. Voor Nederland geeft de Britse douane zelfs een daling van 15% aan. Dit spoort niet met het beeld van de Nederlandse exportcijfers. Daarom is in deze analyse voor de Britse import uit EU-landen uitgegaan van exportcijfers uit EU-landen.
14% Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk
Het aandeel van het Verenigd Koninkrijk in de Nederlandse export van snijbloemen schommelt al jaren rond de 14%. Dat was na de Brexit niet anders. In 2021 is van de bijna 5 miljard euro die Nederland exporteerde voor een waarde van ruim 0,7 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd.
Ook meer import in Nederland
De Nederlandse import van snijbloemen was in het afgelopen jaar ook groter dan daarvoor. In totaal is er voor een 1,18 miljard euro aan snijbloemen ingevoerd. Het grootste deel komt van buiten de EU. Kenia, Ecuador en Columbia zijn de belangrijkste. Uit al deze drie landen nam de import (in waarde) toe. De import uit de nummer vier Ethiopiƫ liep (vanwege de spanningen aldaar) echter terug.
Nederland veruit grootste in het Verenigd Koninkrijk
Nederland is de belangrijkste leverancier van snijbloemen aan het Verenigd Koninkrijk. In 2021 exporteerde Nederland voor een bedrag van 710 miljoen euro. In 2020 was dat door de corona maar 540 miljoen en in 2019 was het net 550 miljoen euro. Vergeleken met het laatste pre-coronajaar was het in 2021 bijna 30% meer.
Op afstand is Kenia de tweede leverancier van snijbloemen. De import uit dat land groeide in 2021 explosief. Voorgaande jaren was het steeds voor een bedrag van tussen de 50 en de 55 miljoen pond; in 2021 ging het om 128 miljoen Britse ponden. Omgerekend komt dat overeen met bijna 150 miljoen euro.
Columbia is de tweede leverancier van buiten de EU. In 2021 groeide de import uit dat land fors naar 55 miljoen Britse ponden tegen nog 34 miljoen in 2020. Dan volgt er een gat naar de nummer drie. Dat is Turkije. Uit dat land werd in het afgelopen jaar voor 9 miljoen Britse ponden aan snijbloemen ingevoerd.
Minder rozen
Naar waarde gezien zijn de overige snijbloem (incl. boeketten) het belangrijkste product. Deze komen vooral uit Nederland. In het afgelopen jaar exporteerde Nederland hiervan voor een bedrag van 320 miljoen euro. Dat was aanzienlijk meer dan daarvoor. Ook de Nederlandse export van chrysanten naar het Verenigd Koninkrijk was met 126 miljoen euro groter dan daarvoor. Ook de export van lelies naar het Verenigd Koninkrijk groeide fors en wel naar 82 miljoen euro.
Daar stond tegenover dat de export van rozen met 120 miljoen euro achterbleef bij daarvoor. Vooral voor de Nederlandse export van lelies is de Britse markt van groot belang. In het afgelopen jaar ging de helft van de export van dit product daarnaartoe. Bij chrysanten was het aandeel van het Verenigd Koninkrijk bijna 30% en bij rozen nog geen 10%.
Kenia de tweede
Van buiten de EU worden in het Verenigd Koninkrijk vooral rozen ingevoerd. In het afgelopen jaar ging het met 117 miljoen pond om ruim de helft van alle snijbloemen die van buiten de EU in het Verenigd Koninkrijk werd ingevoerd. Op afstand is anjers met 34 miljoen pond het tweede product. Dan volgen orchideeƫn met 23 miljoen pond, gevolgd door chrysanten 22 miljoen en lelies met 19 miljoen pond import uit landen buiten de EU.
Klik hier voor het volledige rapport.
Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
+31 654 687 684
[email protected]
www.fruitandvegetablefacts.com