Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Keuze voor maximale flexibiliteit in watergift per kraanvak zien we steeds vaker”

Tholen – Volgend jaar bestaat installatiebedrijf Montera Techniek vijftig jaar. Wat begon als ‘een klein cluppie’ groeide de afgelopen tien jaar uit naar een bedrijf dat nationaal en internationaal projecten uitvoert in de water-, elektro- en klimaattechniek.

Laurens van Es is project- en business unitmanager bij het bedrijf uit Pijnacker en maakte het de afgelopen ruim twintig jaar van dichtbij mee. Hij groeide op in de kas en rolde vanuit school zo de installatietechniek in.


Laurens van Es bij een opvallend stukje techniek in de watertechnische ruimte bij Duijvestijn Tomaten: een kranenmatrix met 3 rijen kranen waarmee elke unit afzonderlijk aan elk kraanvak gekoppeld kan worden.

Ervaringswerk
Eén van zijn eerste grote projecten was de nieuwbouw voor Duijvestijn Tomaten in Pijnacker. “Ik heb nog bij de eerste nieuwbouw voor de telers in de blubber gelopen daar”, wijst hij als we op een middag in februari een bezoek brengen aan de nieuwbouw aan de overkant van de Komkommerweg in Pijnacker. Met van achter glas uitzicht op de nieuwe installaties en het gewas in de kas legt de projectmanager uit wat dit specifieke project en zijn werk in het algemeen bijzonder maakt.

“Een 25 jaar oude installatie aanpassen, dat doe je niet zo één-twee-drie. Dat is ervaringswerk. Mensen die dat goed kunnen, vind je niet zomaar even. Wij hebben gelukkig zulke kennis en ervaring in huis en weten nog steeds nieuwe technische talenten te vinden. Dat valt, zoals je overal in de sector ziet, niet mee, maar dat ons kantoor dichtbij TU Delft staat, helpt soms wel.” Zeker nadat Montera Techniek zich in 2014 bij de groep onder leiding van Bosman Van Zaal aansloot, groeide het bedrijf flink. “Zonder dat we, met Nederlandse aandeelhouders in de groep, onze eigen identiteit zijn verloren”, stipt Laurens aan. “Dat vind ik belangrijk! Het geeft rust en stabiliteit.”

Inmiddels telt het team zo’n 25 man personeel voor zowel binnen- als buitendienst, verkoop en service. “Daarmee werken wij hele projecten uit, van tekening tot installatie. Op onze vernieuwde website laten we dat ook zien.”


Montera Techniek drukt haar stempel op het installatiewerk, niet op afzonderlijke installaties. Die koopt men in op basis van de klantwens.

De klant achterna
Van oudsher is Montera Techniek sterk regionaal georiënteerd en dat is nog steeds zo, al lift men turnkey tegenwoordig internationaal ook mee op projecten van Bosman Van Zaal. “Qua water- en elektrotechniek pakken wij dan ons deel op. Wij reizen onze klanten achterna, zo zou je het kunnen zeggen. Zelf hoop ik in juni bijvoorbeeld weer naar Chili te gaan, voor een project van Bosman Van Zaal.” Dichterbij huis, en in het geval voor de in Delfgauw woonachtige Laurens echt letterlijk om de hoek, is de nieuwbouw van Duijvestijn Tomaten ‘een echt 100% Montera Techniekproject’ qua water- en elektrotechniek. “Nadat de telers vanuit het Westland naar hier kwamen zijn wij bij alle (nieuw)bouwprojecten betrokken geweest.”


Duijvestijn Tomaten koos voor automatisch bakken vullen.

“Hij engineert echt mee”
Het installatiebedrijf, sinds 2021 VCA-gecertificeerd, is gespecialiseerd in het ontwerpen en tekenen van zowel water- als elektrotechnische installaties. Het bedrijf heeft geen eigen R&D, maar dat wil niet zeggen dat er geen ontwikkelingen plaatsvinden. “Het is vaak zo dat we samen met de leverancier of met de teler meedenken over technische innovaties. In dit project met Ad van Adrichem, een van de directieleden bij Duijvestijn Tomaten. Hij engineert echt met ons mee en weet goed wat hij wil en niet wil. Daar houd je rekening mee.”


3 irrigatie-units, 1 voor het ene blok van 5 hectare kas, 1 voor de andere 5 hectare en 1 combinatie tussen beide kassen om genoeg capaciteit te hebben bij piekvraag in de kassen met elk 6 kraanvakken.

Achterop een sigarendoos
Op het gebied van tekenen vond de afgelopen jaren een ‘flinke professionalisering’ plaats, legt Laurens uit. “We werken hele projecten in 3D uit en onderbouwen ook alles wat we doen. Daar komt ook veel meer documentatie bij kijken dan voorheen. Waar er vroeger nog projecten als het ware achterop op een oude sigarendoos uitgetekend werden, zie je nu dat bij nieuwe projecten alles goed wordt vastgelegd. Met de moderne techniek wordt dat alsmaar meer. Dat helpt voor nu en voor later. Nu de deadlines alsmaar krapper worden, kunnen we op deze manier knelpunten ‘in het veld’ vooraf al voorkomen. Op kantoor bereiden we alles al zo goed voor, dat we op locatie snel en goed kunnen werken.” Dat documenteren kan nog niet overal. “Waar het ooit nog op een sigarendoos is begonnen, ga je nu niet opeens alles halverwege alsnog digitaliseren. Maar waar het kan, zet je met de teler stappen.”


Bij het recycleren van water wordt natrium uit het drainwater verwijderd, andere meststoffen blijven herbruikbaar.

Flexibiliteit
Als we eenmaal in de watertechnische ruimte bij Duijvestijn Tomaten zijn, wijst Laurens op een voorbeeld van zo’n vooraf uitgebreid voorbereide en in samenspraak met de teler bedachte ontwikkeling: een kranenmatrix met 3 rijen kranen voor elke irrigatie-unit 1. “Op die manier kan elke unit aan elk afzonderlijk kraanvak gekoppeld worden.” Binnen vijf minuten kan de teler schakelen in geval van calamiteit. Maar los daarvan geeft het veel flexibiliteit. “Het kost wat meer leidingwerk, maar we zien dat hier steeds vaker voor gekozen wordt, zeker voor telers met veel verschillende rassen en groeistadia.”


In de watertechnische ruimte bij Duijvestijn Tomaten. ‘Eén van de mooiste’ die Montera Techniek ooit installeerde.

Automatisering
Laurens noemt de watertechnische ruimte bij de tomatenteler ‘1 van de mooiste watertechnische ruimtes die wij hebben neergezet’. Ook nu het project inmiddels alweer ruim een jaar draait, is het project nog niet ‘klaar’. “Bij dit soort projecten ben je nooit ‘klaar’. Er zijn constant nieuwe innovaties. Dit soort innoverende telers staat niet stil.” Voor in de toekomst ziet de projectmanager voor dit soort technische ruimtes bijvoorbeeld nog kansen voor meer automatisering. “Nu al zie je dit terugkomen, bijvoorbeeld in een automatische bakkenvuller die de recepten maakt voor de A-B-bakken.” Het scheelt de teler in principe in het weekend een ritje naar deze ruimte en dus arbeid. En die is schaars, net zo goed bij telers.


Waterstofperoxide wordt op één centraal punt gedoseerd en aangevuld, dus niet los bij elke irrigatie-unit. Dat vraagt wat meer leidingwerk, maar scheelt ritjes met de palletwagen naar elke afzonderlijke unit.

Computerspel
We kwamen al even over 3D-tekenen te spreken. Wie door de watertechnische ruimte bij Duijvestijn Tomaten loopt, snapt waarom dat nodig is. “Dit soort ruimtes teken je niet zomaar even uit de losse hand”, lacht Laurens. “Ons tekenpakket, Revit, lijkt soms wel een beetje op een computerspel. Je kunt er met een poppetje doorheen lopen en hebt er op die manier goed overzicht. Ook van hoe bijvoorbeeld het leidingwerk er ondergronds uitziet.” Laurens ziet momenteel dat de tuinbouw op een kantelpunt staat. “Ik denk dat we stilaan steeds meer met 3D gaan werken. Internationaal zie je het al veel bij turnkeyprojecten. Nationaal nog maar weinig, juist omdat hier weinig turnkey gedaan wordt. Maar ook hier zal het op termijn die kant op gaan.”


Een persoonlijke boodschap aan de binnenkant van elke A-B-bak bij Duijvestijn Tomaten.

Voor meer informatie:
Laurens van Es
Montera Techniek
015-3696042
l.vanes@montera.nl 
info@montera.nl  
www.montera.nl