Onderzoek naar Europese meermalige plantentrays krijgt vorm

Stiftung Initiative Mehrweg (SIM) startte maart vorig jaar met een onderzoek naar een nieuwe Europese meermalige plantentray. Een internationale groep, bestaande uit partijen uit de hele keten, bekijkt of het mogelijk is om een Europese meermalige trayserie inclusief bijbehorend poolmodel te realiseren. Het project komt dit voorjaar in een belangrijke besluitvormingsfase. 

Dit onderzoek is gestart op initiatief van diverse partijen, zoals branchevertegenwoordigers binnen de Europese bloemen- en plantensector en de Duitse retail. Vanuit Nederland zijn de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB), Royal FloraHolland en Container Centralen vertegenwoordigd in diverse werkgroepen.

Onderzoek Europese meermalige plantentrays
Binnen het project is eerst benoemd waaraan de trays moeten voldoen, zowel vanuit de aanvoerder, handelaar als retailer. Op dit moment wordt onderzocht welke type tray daar het beste bij past en hoe de samenwerking verder organisatorisch vorm gaat krijgen. De internationale krachtenbundeling heeft als groot voordeel dat het mogelijk is kennis uit de hele keten te gebruiken.

Diverse pilots
Onderdeel van het onderzoek zijn ook diverse pilots om zodoende data te kunnen verzamelen en ervaring op te doen met het gebruik van meermalige plantentrays in het retailkanaal. In Nederland onderzoekt onder andere Hamiplant, onderdeel van Dutch Flower Group, in samenwerking met een aantal koplopers het gebruik van het meermalig fust en de eventuele uitdagingen die het met zich mee zullen brengen.

Draagvlak Europese oplossing
De branche financiert zelf het project, wat aantoont dat er zowel sterk bewustzijn als draagvlak is om tot een gemeenschappelijke Europese duurzame meermalige oplossing te komen. Een gezamenlijke Europese oplossing biedt ook meer mogelijkheden voor het retailkanaal. En het biedt kansen om de keten duurzamer in te richten door het gebruik van meermalige plantentrays.

Klik hier voor meer informatie over SIM.

bron: Royal FloraHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven