Energieprijs stijgt opnieuw door spanning over Oekraïne

Angst voor verdere vermindering van de Russische gasaanvoer door het conflict om Oekraïne leidde afgelopen week tot nieuwe prijsstijgingen. Daar waar de gasprijsprijs vorige week rond de drie kwartjes schommelde, ligt de prijs inmiddels weer dik boven de 90ct/m3.

Het is opnieuw een gevaarlijke stijging, die echter door de enorme prijspiek in december in de grafieken over langere termijn niet direct heel erg opvalt. De sector is murw geslagen door alle schommelingen. De nieuwste prijsstijging maakt dat de zorgen, voor zover die überhaupt al waren gezakt, weer in alle hevigheid terug komen. Cees Ruhé, voorzitter van Glastuinbouw Nederland voor Drenthe en Groningen, verwoordt het bij RTV Drenthe goed. "We voelen ons machteloos en overgeleverd aan de hoge heren." 


TTF-gasprijs februari 2022. Vergroting grafiek en actuele prijzen hier

Een lichtpuntje, als je daar al over mag spreken? De voor de huidige winter milde temperaturen. Wel scheen in januari weinig de zon, waardoor belichting nodig was, maar zo duur dat veel telers dat niet (volle bak) aandurven. De komende dagen zou elektriciteit nochtans fors goedkoper worden, blikt AgroEenergy vooruit.

Nog meer LNG nodig?
Energiespecialisten van dat bedrijf geven weer een marktupdate met energiedetails en -cijfers. Daarin wijst men erop dat in principe met de huidige LNG-aanvoer er geen reden is voor gasprijsstijgingen. De stijging is dan ook het gevolg van geopolitieke onrust. De energiespecialisten schrijven dat, mocht Rusland de gaskraan dicht schroeven in reactie op Oekraïne, er naar schatting 20 extra LNG tankers per week nodig zijn. De VS zegt dat ze al in overleg zijn met diverse LNG-producerende landen als Qatar, Algerije en Australië om indien nodig de extra benodigde LNG beschikbaar te maken, weet AgroEnergy. Lees hier de hele update. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven