Erik Wassenaar, Veilingmeester Aalsmeer

"Het wordt een spannende Valentijn"

Valentijnsdag komt eraan en dat was afgelopen week in de wandelgangen al goed te merken. In onderstaande blog geeft Veilingmeester bij Royal FloraHolland Erik Wassenaar (Veilingmeester in Aalsmeer Klok 13 rozen) een beeld van de Valentijnsdrukte. 
 
Op de klok zijn de eerste ‘signalen’ van Valentijnsdag al te merken. Afgelopen week was het prijsbeeld voor de rozen goed maar nog wel iets onstabiel. Veel kopers waren nog in afwachting hoe de markt zich gaat ontwikkelen en nog lang niet alle bestellingen zijn binnen. Dat lijkt ieder jaar dichter naar Valentijn toe te schuiven. Ook bij de planten klokken liep de prijs al behoorlijk op.  


 
Het beeld van aankomende week/weken is een spannende. Valentijn heeft toch wel de grootste aantrekkingskracht op rozen, maar vergeet zeker niet al het andere moois als tulpen, lelies, cymbidium, chrysanten en lisianthus. Eigenlijk alle bloemen én planten!  
 
Spannend voor rozen 
Met name voor rozen is het een spannend jaar, zowel voor de aanvoerders als voor de kopers. Een behoorlijk deel van het Nederlandse rozen-areaal produceert op dit moment minder bloemen in verband met de hoge gasprijzen. Dit is al breeduit in de media belicht. Uiteraard geldt dit niet alleen voor de rozen, maar ook bij andere kas geteelde producten. Vanuit Kenia wordt het spannend of er voldoende rozenaanbod komt. Mijn verwachting is dat de overall vraag een stuk groter zal zijn dan het aanbod en  er luchtvracht capaciteit beschikbaar zal zijn.   
 
Kopers zijn naarstig op zoek naar bloemen om de al binnengekomen en verwachte orders in te vullen. Aanvoerders zitten met het dilemma wat de kostprijs zal zijn op het moment van leveren; wat kost een m3 aardgas en welk tarief wordt er gevraagd per kilo luchtvracht?   
 
Bos liefde 
De rode draad in de aanloop naar Valentijn is of er genoeg aantallen bloemen en planten op de klok zullen komen waarmee iedereen een goed resultaat kan scoren; té hoge prijzen is ook weer niet goed. Dat is best raar dat ik dat als veilingmeester zeg. Ik ben immers iedere dag bezig om een zo stabiel hoog mogelijke prijs uit de markt te halen. Wat we niet uit het oog moeten verliezen, is dat als de bloemen en planten te hoog in prijs zijn (duur zeggen we nóóit!!), de consument naar een vervangend product kan gaan zoeken. En dat is net níet wat wij willen! Maar dát de consument bereid is om met Valentijn meer voor een ‘bos liefde’ te betalen, is een ding dat zeker is!  
   
Klok is prachtig prijsinstrument 
In de directe handel zal het dit jaar extra uitdagend zijn om als aanvoerder de ‘juiste’ prijs te bepalen. Voor kopers wordt het een uitdaging om de benodigde aantallen tegen zijn ‘juiste’ prijs te vinden en/of vast te leggen. Door deze onzekerheden zal dit spel verder gespeeld gaan worden op de klokken, waarover ik op voorhand geen prijsverwachting durf uit te spreken. Wat is de klok toch een prachtig prijsinstrument! Ik voorzie een aantal dagen met bijzonder ‘goede’ prijzen. Ik leef mee met de aanvoerders die nu niet in productie zijn en hier helemaal niets aan hebben…  
 
Connect to grow   
Bent u koper of aanvoerder en wilt u meer weten over afzet of kopen via de klok van welke bloem/plant dan ook. Neem contact op met het Klant Contact Center van Royal FloraHolland (tel 088 789 89 89) en vraag naar een veilingmeester of accountmanager. Wij leiden u graag persoonlijk rond in de b(l)oeiende wereld van bloemen en planten.    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven