Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beperking insecticide tot gebruik in kas en mogelijk nieuwe stof tegen plaag in paprika

De Europese Commissie wil het gebruik van insecticiden op basis van de werkzame stof Sulfoxaflor tot enkel kassen beperken. Daarover wordt vandaag en morgen gesproken in het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed van de Europese Commissie.

Andere agendapunten zijn onder meer het voornemen om de nematicide Chloropicrin tegen aaltjes niet toe te laten en het classificeren van een baculovirus als nieuwe laagrisicostof voor gebruik als insecticide in onder andere de teelt van paprika en bladgroenten ter bestrijding van de florida-uilvlinder. 

Sulfoxaflor
In Nederland gaat het om twee middelen die op basis van deze stof zijn toegelaten. Uit onderzoek aangeleverd door de aanvrager blijkt dat er chronische risico's zijn voor hommels en solitaire bijen. 

Vanwege het niet beschikbaar zijn van testprotocollen voor chronische
toxiciteitstudies met hommels en solitaire bijen heeft EFSA (de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid)  daarom op verzoek van de Europe Comissie (EC) een beoordeling uitgevoerd aan de hand van de waarden bepaald voor honingbijen met daaroverheen een extra veiligheidsfactor.

De EC concludeert op basis van de bevindingen van EFSA dat de risico’s als gevolg van chronische toxiciteit voor hommels en solitaire bijen alleen acceptabel zijn wanneer het gebruik wordt beperkt tot kastoepassingen. Er zijn dan geen risico’s voor hommels en solitaire bijen.

De stof is in 2015 goedgekeurd. 

Chloropicrin
Deze nieuwe werkzame stof is bestemd om te worden gebruikt als nematicide (voor het bestrijden van aaltjes). De EC stelt voor deze stof niet goed te keuren omdat de risicobeoordeling voor mensen niet kon worden afgerond vanwege gebrek aan data en vanwege risico’s voor grondwater en bodemorganismen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.

Baculovirus als laagrisicostof
Het gaat hier om de stof Spodoptera exigua multicapsid nucleopolyhedrovirus (SeMNPV) isolate BV-0004. Deze nieuwe werkzame stof is een baculovirus dat is bestemd om te worden
gebruikt als insecticide in onder andere de teelt van paprika en bladgroenten ter bestrijding van de florida-uilvlinder. De EC stelt voor deze stof goed te keuren als laagrisicostof. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC. 

Alle bespreekpunten zijn na te lezen in deze brief van LNV-minister Staghouwer aan de Tweede Kamer.