Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GreenlinQdata biedt uitkomst voor snijbloemenkweker Jan Star

Snijbloemenkweker Jan Star uit Oegstgeest doet zijn milieuregistratie via GreenlinQdata en heeft zijn GlobalGAP-certificering ook via hen geregeld. "De registratie werkt goed en simpel en de medewerkers hebben me echt ‘leren zwemmen’."

"Ik ben niet tegen registratie, maar had moeite met het beleid van Royal FloraHolland", zegt Jan Star uit Oegstgeest. Op zijn bedrijf van 3.600 vierkante meter glas en 2.000 vierkante meter vollegrond  kweekt hij pioenrozen, tulpen en limoniums. "Collega’s die niet aan hun eisen voldeden mochten geen gebruik meer maken van de veiling. Ik vond het arrogant hoe ze ons als kwekers en niet als gesprekspartners zagen, zo ga je niet met mensen om."

Ondanks zijn weerstand wil Star met zijn bedrijf wel aan alle wet- en regelgeving voldoen, maar het was een principekwestie voor hem om dat buiten de bestaande kanalen binnen de tuinbouwsector te doen. De mogelijkheid om de milieuregistratie via GreenlinQdata te laten verlopen, bood uitkomst. "Een van de redenen om voor hen te kiezen, was dat de gegevens van mij blijven", zegt de kweker. "De registratie via GreenlinQdata werkt goed en simpel en de medewerkers hebben me echt ‘leren zwemmen’. Als ik ze bel, geven ze goede uitleg en ze nemen altijd contact met me op als ik ze niet te pakken krijg."

Star maakt gebruik van de basisteeltregistratie die onderdeel is van de IDA-module, die binnen GlobalGAP voor de sierteelt staat voor een Impact Driven Approach om de duurzaamheid te vergroten. Voor dit doel registreert Star gegevens over het gebruik van onder andere gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, water en energie.

Kleinkinderen
Tot maart vorig jaar stond Star drie dagen per week op de markt in Utrecht. Daar genoot hij van, vanwege het directe contact met consumenten en de verhalen die hij over zijn bloemen kon vertellen. Vanwege de coronacrisis is hij daarmee gestopt. "Ik wilde het risico niet opzoeken, omdat ik last van mijn longen heb. Eerst dacht ik dat ik de markt wel weer op zou pakken, maar ik ben inmiddels 58 en heb zes kleinkinderen, die ik door mijn drukke werkzaamheden niet zo vaak zag. Daarom heb ik besloten mijn verstand te gebruiken en te stoppen met de markt."

Omdat hij zijn bloemen nu alleen nog rechtstreeks via de veilingklok gaat verkopen, wil de kweker eind van dit jaar zijn GlobalGAP-certificaat behaald hebben. Daarom heeft GreenlinQdata hem in contact gebracht met certificeringsinstantie SGS. "Hun medewerkers waren supernetjes en gaven mij het gevoel dat we op gelijk niveau met elkaar spraken." Star beseft dat het vanwege de vraag vanuit de retail nodig is om in de toekomst alles te kunnen traceren. "Het is wel jammer dat je de tijd die je erin steekt niet aan je gezin kunt besteden, maar dat is niet anders."

Tekst en foto: Henk Bouwman

Voor meer informatie
GreenlinQ data
www.greenlinqdata.nl

Publicatiedatum: