"Met GreenTra doe je in 5 minuten het werk dat normaal een half uur in beslag neemt"

Het Catalaanse Onderzoeksinstituut voor Agrovoeding (IRTA) heeft in zijn laboratorium een bioreactor ontwikkeld voor de in vitro-vermeerdering van planten of voor de productie van stekken. Voor de bioreactor die luistert naar de naam GreenTray® is een octrooi verleend in Spanje (ES2763637B2) en aangevraagd in de Verenigde Staten en Mexico. De bioreactor reduceert het aantal handelingen, zodat de verwerkingstijd van het plantmateriaal met 80% verminderd wordt. Dat betekent dus minder kosten en minder risico op materiaalverontreiniging.

GreenTray heeft een eenvoudig ontwerp, bestaande uit een glazen of plastic kolf en een plastic bakje dat aan de kolf is bevestigd. Via een inkomend en uitgaand buisje wordt de vloeibare voedingsstof aangevoerd. Dankzij het ontwerp is het plantmateriaal perfect en veilig verankerd aan de tray en wordt het nooit met de handen aangeraakt. Het plastic bakje met het plantmateriaal bevindt zich altijd in de kolf. Wanneer er met het plantmateriaal moet worden gewerkt, wordt het hele plastic bakje vastgenomen, zonder dat daarbij gebruik wordt gemaakt van een scalpel of pincet. Het werk wordt uitgevoerd met het volledige bakje. Op deze manier gebeurt de behandeling van de scheuten gezamenlijk en niet één voor één zoals in andere systemen, wat een enorme tijdsbesparing betekent.

"Handenarbeid is goed voor 80% van de kosten van de vermeerdering van het plantmateriaal en met GreenTray kan het werk dat normaal een half uur in beslag neemt in 5 minuten worden gedaan", zegt onderzoeker Ramon Dolcet. "Alle zaailingen in één keer uitnemen, ze kunnen omdraaien zonder dat ze omvallen en ze allemaal tegelijk bewerken, zijn de belangrijkste voordelen van het systeem", legt hij uit.

Er bestaat de mogelijkheid van verrijdbare modules met 21 GreenTray-stuks per unit, die in klimaatgecontroleerde ruimtes kunnen worden geplaatst en alleen worden verplaatst wanneer de planten behandeld moeten worden. In totaal kan zo'n mobiele module ongeveer 4.000 scheuten van perzikonderstammen bevatten. Met dergelijke modules is er minder ruimte vereist in de groeikamers en wordt het gemakkelijker de kolven te verplaatsen van de kweekkamers naar de LAF-kast. GreenTray is een mechanisch beweegbaar ontwerp waardoor het plantmateriaal dat gesneden moet worden met een mes of laserstraal makkelijk in de juiste richting kan worden geplaatst.

Voor meer informatie:
IRTA
Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui
Barcelona (Spanje)
Tel: +34 934 674 040
www.irta.cat


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven