Adressen PAS-melder open­baar? "Absurd", stelt LTO

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet de bedrijfsadresgegevens in zogenoemde PAS-meldingen, ondernemers  die hun stikstofuitstoot officieel aanmeldden in de periode 2015-2019, openbaar maken. Dat heeft de Raad van State gisteren beslist.

LTO Nederland heeft boos gereageerd. Hoewel de privégegevens niet openbaar worden, is in de praktijk het boerenbedrijf tevens de woonlocatie van het gezin. LTO heeft zich in deze rechtszaak gevoegd omdat de persoonlijke levenssfeer van boeren beschermd hoort te worden, volgens de belangenbehartiger van agrarisch Nederland. 

“Het voelt absurd – honderden boeren worden juridisch achtervolgd terwijl zij altijd te goeder trouw en volgens de wet hebben gehandeld. Met de Stikstofwet en het coalitieakkoord ligt er een gigantische emissiereductie in het verschiet. Waarom moeten hun gegevens dan ook nog op straat gekwakt onder het mom van ‘openbaarheid in bestuur’?,” zegt Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland & Omgeving bij LTO Nederland.

Het ministerie van LNV heeft zich tot de hoogste rechter verzet tegen openbaarmaking. Dat waarderen de PAS-melders, en LTO met hen. 

Bron: LTO Nederland 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven