"Start op tijd met signalering en monitoring van trips"

Tijdens en na het opruimen van de oude teelt wordt alles in het werk gesteld om bij aanvang van de nieuwe teelt niet meteen met een plaagdruk te starten. Als de jonge planten uitgezet zijn worden er vaak
nog enige bespuitingen uitgevoerd met chemische middelen met een korte nawerking op nuttige insecten.

De meeste telers hebben dan het idee dat ze hun nieuwe teelt schoon starten en dat er niet of nauwelijks plaaginsecten aanwezig zijn in de kas. De specialisten van HortiPro zien echter dat telers nog regelmatig bedrogen uitkomen, ook dit seizoen. Zij zagen al dat bij meerdere telers, onder meer in paprika, snijhortensia en potplanten, dat ondanks alle maatregelen, er toch al een lichte tripsdruk in de kas aanwezig is.

HortiPro heeft bij meerdere telers vangplaten hangen met en zonder
PheroThrip 2.0, een niet selectief trips feromoon. Op de vangplaten zonder PheroThrip 2.0 vangen zij nu niet of nauwelijks tripsen. De teler zou hierdoor kunnen denken dat zijn tuin vrij is van trips. Echter op de vangplaten met een PheroThrip 2.0 feromoon zijn aanmerkelijk meer tripsen te zien.Met behulp van het trips feromoon PheroThrip 2.0 lokt HortiPro de volwassen tripsen sneller naar de vangplaat en constateert men dus eerder hun aanwezigheid. Hoe eerder zij samen met de teler de tripsen signaleren, hoe eerder er passende maatregelen kunnen worden genomen m te voorkomen dat de druk te veel op loopt en dat telers gedurende de rest van het teeltseizoen met een veel te hoge tripsdruk komen te zitten.

PheroThrip 2.0 is een niet selectief trips feromoon in een verdampingsspike. Deze verdampingsspike kan
in een 5mm gat in een gele of blauwe vangplaat geplaatst worden en zal het aantal gevangen tripsen op de vangplaat fors laten stijgen.

Uit diverse proeven en demo’s is naar voren gekomen dat het PheroThrip 2.0 feromoon meerdere tripssoorten aantrekt. Zo werden er zowel Californische -, peper-, tabaks-, Echino-, alsook de Japanse
bloementhrips (Thrips Setosus) gevangen. Met name deze laatste laat zich doorgaans niet of nauwelijks op vangplaten zien.

Daarnaast worden er op de vangplaten met een PheroThrip 2.0 feromoon zowel mannelijk alsook vrouwelijk tripsen gevangen. Dit zorgt een flinke verlaging van de reproductiesnelheid.

Er is inmiddels ruime ervaring opgedaan in o.a. paprika, komkommer, chrysant, gerbera, roos, hortensia en aardbei.

Het is erg belangrijk de verdampingsspikes niet met de blote handen aan te raken.
Plaats de spike dus in de vangplaat met een plastic of latex handschoen of een pincet. Het dopje op de verdampingsspike moet gesloten blijven.

De werkingsduur van de PheroThrip 2.0 is 6 tot 8 weken. Ze zijn per 10 stuks in een hersluitbare verpakking verkrijgbaar en kunnen tot 2 jaar in de vriezer (-18⁰C) bewaard worden.

Voor meer informatie:
HortiPro
info@hortipro.com
www.hortipro.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven