LNG-aanvoer en gebrek aan vorst doen gasprijs goed

De korte termijn gasprijs dreigde onlangs de eurogrens weer te overschrijden, maar zover is het niet gekomen. De dalende prijzen voor de korte termijn zijn volgens energiespecialisten vooral te danken aan aanvoer van LNG, vloeibaar gas. Ook minder koud weer helpt mee om de lagere gasaanvoer uit Rusland te compenseren. De Nederlandse gasvoorraad blijft echter laag (40% gevuld t.o.v. 60% vorig jaar in deze periode). 

Specialisten van BlueTerra vragen zich af of de LNG-aanvoer voldoende verlichting geeft. Zij wijzen er in een artikel op dat Gazprom, het Russische gasbedrijf, alleen haar lange termijn contractverplichtingen nakomt maar nauwelijks levert op de spotmarkt. Dat is te merken aan de heftige prijsbewegingen (zie ook de grafiek hieronder).

AgroEnergy geeft ook deze week weer tekst en uitleg bij de cijfers. Bekijk hun weekupdate, met ook aandacht voor elektriciteit, CO2 en olie, hier. 

Glastuinbouw Nederland organiseert op 20 januari om 11.00 een online spreekuur over de hoge energieprijzen. Aanmelden voor een update door Alexander Formsma en Adrie Bom-Lemstra kan hier. 


De korte termijn gascontractprijs voor februari 2022 steeg vorig week, maar toonde deze week een dalende tendens. Bekijk hier de actuele prijzen. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven