John Huiberts: "Duidelijk te zien dat het hobbymatige er echt af is"

Huiberts Bloembollen wint Ekoland Innovatieprijs 2022

Tholen - De Ekoland Innovatieprijs 2022 is gewonnen door Huiberts Bloembollen. John en Johanna Huiberts uit Sint Maartensbrug kregen de prijs gisterenavond uitgereikt. De andere genomineerden waren Ekoboerderij Arink en Landzicht Biologisch Groentenabonnement. Zij eindigden respectievelijk op positie 2 en 3. John Huiberts reageert de ochtend na de uitreiking als volgt: "We zijn heel blij met deze prijs. De bedrijven in de top 3 waren erg aan elkaar gewaagd. Ze staan allemaal dicht bij de consument en zijn erop gericht om te produceren wat de markt vraagt. Aan alle bedrijven is duidelijk te zien dat het hobbymatige er echt af is."

John en Johanna kregen een cheque van 1500 euro overhandigd. Weten ze al wat ze hiermee gaan doen? "We gaan met het personeel naar de Floriade. Daar zijn dit jaar in de stands van Pixelfarming Robotics en LipsGroen onze bio-bloembollen geplant."

John hoopt met de winst ook zeker de aandacht van de overheid te trekken. "We hopen dat de overheid gaat zeggen dat ze echt biologische bloembollen in het openbaar groen moeten gaan planten. We vinden het belangrijk dat de markt groeit."

De winnaars: John en Johanna Huiberts 

De uitreiking vond plaats in de Brabanthallen in Den Bosch, aan het eind van de eerste studiodag van de Biokennisweek. De vakjury beoordeelde de afgelopen tijd in totaal 13 biologische bedrijven op de criteria innovatie, originaliteit en effectiviteit, algemene toepasbaarheid, maatschappelijke acceptatie en duurzaamheid. Daaruit kwam de volgende top 3:

  1. Huiberts Bloembollen 
  2. Ekoboerderij Arink
  3. Landzicht Biologisch Groentenabonnement. 

Jury: "Huiberts Bloembollen verdient navolging"
De prijs werd uitgereikt door juryleden Geertje Schlaman en Maria van Boxtel reikten de eerste prijs uit aan John en Johanna Huiberts van Huiberts Bloembollen. De jury heeft veel waardering voor de totaalaanpak van het bedrijf. Ze zien Huiberts Bloembollen als een voorbeeld voor natuurgerichte sierteelt. Want: John en Johanna Huiberts realiseren rondom de bollen een heel nieuw ecosysteem. Het natuurgerichte bollenteeltsysteem werkt uitstekend met innovatieve, zelf ontwikkelde machines, met eigen plantversterkers en compost en door de bollen te planten in een uitgekiend mengsel van groenbemesters. Dit geeft uitstekende bodemkwaliteit, gezonde bollen en veel akkervogels. Na jaren van flinke innovatie ook met een goed economisch resultaat. Huiberts Bloembollen toont daarmee dat een natuurvriendelijke bollenteelt goed mogelijk is en verdient navolging.

De tweede prijs ging naar Ekoboerderij Arink 

De tweede prijs van de Ekoland Innovatieprijs 2022 is gewonnen door het bedrijf dat de kringloop consequent sluit en een voorbeeld is voor melkveehouders in heel Nederland: Ekoboerderij Arink uit Lievelde. Want Ekoboerderij Arink kiest voor melkveehouderij van eigen grond, zonder input van buitenaf. Die consequente inzet op behoud van biodiversiteit en klimaat levert een goed economisch resultaat. Ook door de afzet in de regio, smaakvol eigen vlees als bijproduct van de melk, de prijswinnende witschimmel kaas en varkenshouderij voor restverwerking. Met een zeer lage mestgift en dus stikstofinput toch hoogwaardig produceren: Ekoboerderij Arink biedt een concreet voorbeeld van uitstekend werkende kringlooplandbouw.

Landzicht Biologisch Groentenabonnement won de derde prijs. Op de foto: Floor Visser en zijn vader Mees. 

De derde prijs van de Ekoland Innovatieprijs 2022 gaf de jury aan Landzicht Biologisch Groentenabonnement uit Strijen. Vanwege hun duidelijke keuze voor en krachtige verbinding met hun klanten via het leveren van biologisch-dynamische groentepakketten aan gezinnen in de regio. Deze helder volgehouden aanpak geeft een vitale bodem, grote biodiversiteit en een sterke verbinding met de klanten. En waardevol werk aan een grote groep mensen. De betrokken klanten maken al 25 jaar een uitstekend verdienmodel voor de boer en medewerkers mogelijk. Landzicht biedt hiermee een uitstekend voorbeeld van de vruchtbare samenwerking tussen boer en burger.

Alle prijswinnaars bij elkaar

De jury van de Ekoland Innovatieprijs 2022 bestaat uit Mirjam Hilgeman, Lex Kruit, Bart Fokkens, Maria van Boxtel, Geertje Schlaman en Kees van Veluw. De Ekoland Innovatieprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank, Kopersporen en uitgeverij Agrio.

Bekijk de video’s van de drie prijswinnaars hier (gemaakt door Ekoland van mediabedrijf Agrio en de bedrijven). En beluister de Boerenverstand podcasts via www.bioacademy.nl.

Voor meer informatie over Huiberts Bloembollen: john@huibertsbloembollen.nl en www.huibertsbloembollen.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven