enquête LTO

Hoe groot is problematiek beschikbaarheid seizoenarbeiders?

De werkgeversorganisaties in de land- en tuinbouw krijgen veel zorgelijke signalen over het invullen van vacatures. De krapte op de arbeidsmarkt wordt gevoeld, met name voor de teelt- en oogstwerkzaamheden in het komende seizoen. De instroom van internationale werknemers uit de bekende herkomstlanden als Polen, Roemenië en Bulgarije vermindert. Steeds meer moeten werkgevers concurreren met werkgevers in andere sectoren zoals de logistiek. Ook stimuleren de herkomstlanden hun eigen inwoners steeds meer om in het thuisland te blijven werken. Daarnaast zorgt corona voor extra onzekerheden.

LTO Nederland wil werkgevers graag ondersteunen met passende activiteiten om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Men is van mening dat als de medewerkers niet beschikbaar zijn in de Europese Unie, het mogelijk moet zijn deze van buiten de Europese Unie in onze sector mogen werken. Daarvoor is een tewerkstellingsvergunning nodig. De Nederlandse overheid geeft tewerkstellingsvergunningen voor werken in onze sector op dit moment niet af.

Het is helder dat actie nodig is. Maar hoe omvangrijk is het probleem precies? Om een goed beeld te krijgen van de “nood” en om de politiek te bewegen het huidige vergunningenbeleid te heroverwegen, zijn cijfers nodig. Daarnaast is LTO erg benieuwd naar uw voorstellen voor oplossingen.

Daarom de oproep aan alle agrarische werkgevers deze enquête in te vullen. Het invullen kost slechts 5 minuten en de gegevens worden anoniem verwerkt. Invullen kan tot uiterlijk 23 januari 2021.

bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven