Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
enquête LTO

Hoe groot is problematiek beschikbaarheid seizoenarbeiders?

De werkgeversorganisaties in de land- en tuinbouw krijgen veel zorgelijke signalen over het invullen van vacatures. De krapte op de arbeidsmarkt wordt gevoeld, met name voor de teelt- en oogstwerkzaamheden in het komende seizoen. De instroom van internationale werknemers uit de bekende herkomstlanden als Polen, Roemenië en Bulgarije vermindert. Steeds meer moeten werkgevers concurreren met werkgevers in andere sectoren zoals de logistiek. Ook stimuleren de herkomstlanden hun eigen inwoners steeds meer om in het thuisland te blijven werken. Daarnaast zorgt corona voor extra onzekerheden.

LTO Nederland wil werkgevers graag ondersteunen met passende activiteiten om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Men is van mening dat als de medewerkers niet beschikbaar zijn in de Europese Unie, het mogelijk moet zijn deze van buiten de Europese Unie in onze sector mogen werken. Daarvoor is een tewerkstellingsvergunning nodig. De Nederlandse overheid geeft tewerkstellingsvergunningen voor werken in onze sector op dit moment niet af.

Het is helder dat actie nodig is. Maar hoe omvangrijk is het probleem precies? Om een goed beeld te krijgen van de “nood” en om de politiek te bewegen het huidige vergunningenbeleid te heroverwegen, zijn cijfers nodig. Daarnaast is LTO erg benieuwd naar uw voorstellen voor oplossingen.

Daarom de oproep aan alle agrarische werkgevers deze enquête in te vullen. Het invullen kost slechts 5 minuten en de gegevens worden anoniem verwerkt. Invullen kan tot uiterlijk 23 januari 2021.

bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: