Koppert Cress lanceert een assortiment Planifolia-vanille

Koppert Cress lanceert begin dit jaar een exclusief assortiment aan Nederlandse premium kwaliteit Planifolia-vanille; een orchideeënsoort die pas na drie jaar peulen geeft. Chefs en patissiers gebruiken het liefst vanille vanwege de perfecte smaak. Een smaak die goed combineert met vele andere ingrediënten. Het nieuwe assortiment bestaat uit de Planifolia Green, -Black en -Red varianten.

Planifolia Green
Groene vanille peulen; vers van de plant. Professionals kunnen zelf experimenteren met 'curen' (drogen en behandelen) om naar wens aroma’s toe te voegen. Een unieke kans om met verse groene peulen aan de slag te gaan, om met eigen fermentatie een smaaktwist aan de vanille te geven. Dit leidt tot ongekend veel mogelijkheden. Denk aan combinaties met rozenblaadjes, pistacheschillen, rijst, rook of een hele hete saus.

Planifolia Black
De herkenbare donkerbruine, bijna zwarte, peulen worden met de hand geplukt en onder optimale omstandigheden gecureerd. Een volle, intense en betoverende romantiek tussen bloemen en kruiden met specifieke tonen van leer, noten, aards en hout. Direct te gebruiken.

Planifolia Red
'Vine riped' (rijping aan de plant) vanille; zoals de natuur het bedoeld heeft. Doordat de peul langer met de plant verbonden is, krijgt deze een nog mooier smaakprofiel, wat vanuit culinair oogpunt talloze nieuwe mogelijkheden biedt met specifieke tonen van bloemen, frisheid, rood fruit en butterscotch.

"Vanilleteelten buiten, denk aan Madagascar, hebben een grotere kans beschadigd te raken door slechte weersomstandigheden zoals tyfoons. Diefstal is ook een probleem: de peulen worden regelmatig gestolen vanwege de hoge waarde. De peulen worden om deze redenen onrijp geplukt wat resulteert in de dunne ingedroogde stokjes die je in de supermarkt koopt. Dat wilden we beter doen, dus zijn we gestart met de productie van vanille in Nederlandse kassen. Alleen op deze manier kun je jaarrond het ideale groeiklimaat nabootsen zonder risicovolle natuuromstandigheden en zonder gewasbeschermings-middelen of andere chemische middelen. Het resultaat? Vier tot vijfduizend vierkante meter aan prachtige, rijke en vette vanillepeulen van de hoogste kwaliteit", aldus Rob Baan, CEO Koppert Cress.


Rob Baan

Meester Patissier en SVH Meesterijsbereider Hidde de Brabander: "Het jasje waar vanille in zit is normaliter wat doffig - het is natuurlijk zo dat je aan de buitenkant niet veel hebt - maar pas wanneer je de peul opensnijdt kom je wat moois tegen. Sommige producenten injecteren hun vanillepeulen met een stof, waardoor de stok dikker lijkt. Net als het plofkip-principe. Dan valt de inhoud extreem tegen. Je krijgt bij de Koppert Cress vanille wel wat je ziet. Een mooie, volle, dikke stok met veel inhoud, veel aroma en een hoog glucovanilline gehalte. Zeker de aan de plant gerijpte vanille, de rode, dat is echt out of this world."

Beschikbaarheid
Planifolia Red - en Planifolia Black Vanille worden eenmalig per jaar geoogst en is door de bewaartermijn jaarrond beschikbaar. Planifolia Green Vanille is een seizoensproduct en zal 3 tot 4 maanden (eerste kwartaal van elk jaar) per jaar beschikbaar zijn. 

Verkrijgbaarheid
In week 2 (week van 10 januari 2022) kunnen de Koppert Cress Vanille varianten pre-order besteld worden. De verwachting op dit moment is dat de eerste leveringen een maand later zullen zijn.

Voor meer informatie:
Koppert Cress
www.koppertcress.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven