budget verhoogd

Overwegend LED-aanvragen in populaire EG-subsidieregeling 2021

De openstellingen van de subsidieregeling Energie efficiëntie glastuinbouw (EG) heeft in 2021 veel meer aanvragen opgeleverd dan was verwacht. Het gaat om in totaal 251 aanvragen, goed voor meer dan 42 miljoen euro subsidie. Zo’n driekwart is voor de toepassing van LED-belichting in kassen, zo deelt Klaas de Vries namens het  Ministerie van LNV op Kas als Energiebron. Reden voor het ministerie om het budget te verhogen. 

Onder de EG subsidieregeling was dit jaar sprake van twee openstellingen. De eerste openstelling opende op 1 april voor de energiebesparende technieken die ook al in 2020 subsidiabel waren, met een maximaal budget van 18 miljoen euro. De tweede openstelling voor LED-belichting, hoge druk vernevelingsinstallatie en ophogen kas en verdekken met diffuus glas met tweezijdige AR-coating opende in juni na goedkeuring van de Europese Commissie in het kader van staatssteunregels en kende oorspronkelijk een budget van 7 miljoen euro.

Verhoging budget
Het volledig vervangen van SON-T-belichting door LED-belichting in kassen werd in het kader van de uitvoering van het Urgenda vonnis toegevoegd aan de EG regeling. In augustus werd het budget van deze openstelling voor het eerst verhoogd, van 7 miljoen naar 12 miljoen euro. Na 1 december bleek dat er kort voor sluiting van de openstelling nog een groot aantal subsidieaanvragen is ingediend, met name voor LED-belichting. De minister van LNV heeft daarom nogmaals goedkeuring gegeven voor een ophoging van het budget, tot 30 miljoen euro.

De verwachting is dat de EG regeling ook in 2022 vanaf april open zal staan voor subsidieaanvragen.

Bron: Kas als Energiebron


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven