21 en 22 februari 2022

Bedrijven laten hightech zien op Nederlandse Tuinbouwdagen op Expo 2020 Dubai

De Nederlandse tuinbouwsector bundelt haar krachten en organiseert een volledig tweedaags Tuinbouwprogramma op het Nederlands Paviljoen, tijdens de themaweek 'Food, Agriculture & Livelihoods' van 17 - 23 februari 2022 op de Expo in Dubai. 

De eerste dag op maandag 21 februari wordt georganiseerd door de publieke sector en de tweede dag; op dinsdag 22 februari wordt georganiseerd door de private sector. Op deze twee Tuinbouwdagen laten bedrijven zien hoe hightech tuinbouw een duurzame bijdrage kan leveren aan de wereldwijde voedselzekerheid.

Het interactieve programma vindt plaats in het prijswinnende Nederlandse Paviljoen waarin water, voedsel en energie op unieke wijze wordt gecombineerd. Het totale programma van beide Tuinbouwdagen wordt live uitgezonden vanuit het Nederlands Paviljoen.

Overheidsinstanties, investeerders en retailers zijn uitgenodigd om mee te discussiëren over verantwoorde voedselsystemen over de hele wereld, die bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen. Het Nederlandse tuinbouwcluster presenteert een line-up van internationale sprekers en workshops over hoe een ecosysteembenadering van innovatieve tuinbouwoplossingen kan bijdragen aan wereldwijde uitdagingen. Onder hen de Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de voorzitter van de WUR; Prof. dr. ir. (Louise) O. Fresco, Expo-kampioen Meiny Prins, futurist Christian Kromme, en vele anderen. Het actuele programma van de Tuinbouwdagen is te vinden op: http://www.nlhorti2dubai.com 

Samenwerking om wereldwijd tot duurzame voedselproductie te komen
Een centrale maatschappelijke vraag die ons 's nachts wakker houdt is: "Hoe kunnen we meer gezond en vers voedsel produceren met minder impact op onze kostbare planeet?" Als één van de dichtstbevolkte plekken ter wereld is dit een vraag van het allergrootste belang. De afgelopen decennia heeft de Nederlandse tuinbouw-voedselsector met kennisinstellingen en de overheid samengewerkt om innovatieve oplossingen te vinden voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van voedselveiligheid en voedselzekerheid en de aanpassing aan klimaatverandering.

''Wereldwijd is er een steeds grotere vraag naar zelfvoorziening in de productie van voedsel'', stelt Eric Egberts CEO van Dutch Greenhouse Delta en medeorganisator van de Tuinbouwdagen. ''Regeringen wereldwijd, en specifiek in de Golfregio, hebben initiatieven gelanceerd om voedselzekerheid op verschillende manieren te garanderen en doen grote inspanningen om meer zelfvoorzienend te worden. Consumenten eisen vers, gezond, veilig en betaalbaar voedsel, dat duurzaam geproduceerd is. Nederlanders zijn experts in het halen van de maximale opbrengst uit elke hectare op een duurzame manier, met minder water, minder gewasbescherming, minder mest, en minder koolstofuitstoot. Ondanks onze geringe omvang zijn we de op één na grootste voedselproducent ter wereld. De Nederlandse tuinbouw heeft de kennis en technologie in huis om landen 'weerbaarder' te maken als het gaat om lokale voedselproductie. Holistische oplossingen uit Nederland voor het lokaal produceren van voedsel in een regio met ongunstige klimaatomstandigheden, waarbij water, energie en voedsel tegelijkertijd een rol spelen, kunnen van groot nut zijn voor het verder garanderen van voedselzekerheid in landen wereldwijd.''

Erik Smidt, landbouwadviseur voor Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Qatar, Oman en Bahrein, voegt daaraan toe: "Voedselzekerheid kan alleen worden bereikt door een sterk partnerschap tussen regeringen, bedrijven, onderzoeksinstellingen en burgers. Wij laten zien hoe samenwerking tussen hen leidt tot voortdurende innovaties. Samen kunnen we belangrijke stappen zetten naar een duurzamere voedselproductie wereldwijd.''

Organiserende partijen
De Tuinbouwdagen worden georganiseerd door een consortium van publieke, private & kennispartners, te weten: Dutch Greenhouse Delta, Floriade, Greenports Nederland, Greenport West-Holland, Innovation Quarter, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Gemeente Westland, de Nederlandse Ambassade in de VAE, de Provincie Flevoland, de Provincie Zuid-Holland, Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Wageningen University & Research en Rotterdam Partners. 

Partners van de 'Tuinbouwdagen' zijn: Artechno, Bayer, Boal Systems, Bom Group, Carbyon, Certhon, Grodan, Hoogendoorn, Horti XS, Kubo, MJ Tech Systems, Priva, Ridder Groep, Rofianda, Royal Brinkman, Signify, Svensson, Viscon Group.

Het volledige programma van de tuinbouwdagen is te vinden op: http://www.nlhorti2dubai.com 

Bron: Dutch Greenhouse Delta


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven