Onderzoek: Schermfabrikanten moeten zich richten op hoge energiebesparing

De toepassing van Het Nieuwe Telen in Nederlandse kassen is sterk afhankelijk van het gebruik van één of meerdere beweegbare schermen. Een objectieve vergelijking van schermmaterialen onder droge en natte omstandigheden is echter lastig. In een tweetal projecten is hier gepoogd verandering in te brengen. De onderzoekers doen nu op Kas als Energiebron verslag. 

De doelstellingen van de projecten 'Meten aan natte schermen (Wet Screens)' en 'Uitbreiding natte schermen en schermgebruik' waren het kwantificeren van de schermeigenschappen door gestandaardiseerde metingen: thermische eigenschappen zoals emissie, aerodynamische eigenschappen zoals luchtdoorlatendheid en vochttransport. Uit de gemeten schermeigenschappen kan vervolgens de totale potentiële energiebesparing worden berekend, onder vooraf gedefinieerde omstandigheden. De resultaten uit het onderzoek naar natte schermen laten zien dat schermen met een lage permeabiliteit en een lage emissie de grootste energiebesparing opleveren.


Twee van de gebruikte schermsamples in het onderzoek naar natte schermen

Schermfabrikanten moeten zich volgens de onderzoekers richten op de ontwikkeling van schermen met een lage luchtdoorlatendheid en gelijktijdig een lage emissiviteit. Deze zorgen voor de hoogste energiebesparing; in het onderzoek tot 43% tijdens de nacht uren.

Lees meer op Kas als Energiebron. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven