Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verbod op de handel in Aziatische duizendknopen

Aziatische duizendknopen beschadigen gebouwen, wegen en dijken. En ze verstoren het evenwicht in de natuur. Vanaf 1 januari 2022 geldt daarom een verbod op de handel in levende Aziatische duizendknopen.

Het verbod gaat verdere verspreiding van de plant tegen. Heeft u een Aziatische duizendknoop in uw tuin staan? De plant mag blijven staan, hiervoor geldt het verbod niet.

Het verbod
U mag geen levende Aziatische duizendknopen of delen daarvan verkopen of vervoeren. Dus ook geen wortels, stengels of zaden van de plant. Behalve als u ze (ver)koopt met als doel om ze uit te roeien. Bijvoorbeeld als u de plant verkoopt als biomassa. Zorg er dan voor dat u bewijs heeft dat de planten vernietigd worden.

Dode exemplaren of delen daarvan mag u wel verhandelen.

Voor welke soorten geldt het verbod?
Het verbod geldt voor 3 soorten Aziatische duizendknopen. Dat zijn:

  • Japanse duizendknoop (Fallopia japonica, ook de Fallopia japonica var. compacta)
  • Sachalinse duizendknoop (Fallopia sachalinensis)
  • Bastaardduizendknoop (Fallopia x bohemica)

Vooral de Japanse duizendknoop komt veel voor in Nederland.

Waarom een verbod?
Aziatische duizendknopen zijn woekerende planten. Ze verspreiden zich makkelijk in bijvoorbeeld maaisel, grond en compost. Dit doen Aziatische duizendknopen via levensvatbare delen zoals (kleine stukjes) van wortels, stengeldelen en zaad. Doordat de plant zich snel verspreidt verdringt deze soort andere planten. Dit verstoort het evenwicht in de natuur. Dat brengt schade toe aan de biodiversiteit.

Ook richt de plant schade toe aan gebouwen, wegen en dijken. Zo kan de plant het fundament van gebouwen beschadigen. Of het asfalt van wegen. De plant maakt ook scheurtjes in dijken. De bestrijding en het herstel kosten geld. Het verbod vermindert de schadelijke verspreiding.

bron: RVO

Publicatiedatum: