Claes Bastrup van Deense kwekerij PKM blikt vooruit

"Zal de consument bereid zijn een hogere prijs te betalen?"

2021 was een goed jaar, maar werd gekenmerkt door hoge en stijgende prijzen op bijna alle vlakken. Dus, hoe zal 2022 zijn? Zal de consument bereid zijn om een hogere prijs te betalen? Zullen de telers in staat zijn de hoge stijgingen van de energieprijzen te overleven? Zullen alle kwekers de potten krijgen die ze besteld hebben, om het aantal planten te produceren dat ze gepland hebben? In dit artikel blikt Claes Bastrup van de Deense kwekerij PKM terug op 2021 en vooruit naar 2022.


Claes Bastrup 

2021 - Een jaar vol uitdagingen
Volgens Bastrup is 2021 voor alle kwekers een jaar vol uitdagingen en onvoorspelbare taken geweest. "De aanhoudende impact van Covid-19, de stijgende prijzen voor potten, trays, sphagnum enzovoorts en meest recentelijk de enorme stijgingen van de energieprijzen hebben onze sector zeer hard getroffen."

Bij PKM hebben ze een spannend jaar achter de rug, met zowel ups als downs, legt hij uit. "Het is een leerproces geweest om onze Muehlenbeckia te volgen, met een enorme vraag in het voorjaar, toen we niet genoeg planten hadden, naar een zeer lage vraag in het najaar en nu duwen we een flink aantal planten voor ons uit. We hebben ook zowel Crassula Schmidtii als Crassula Rosularis en verschillende sedumvariëteiten in ons assortiment gekregen en we hebben Bouvardia en nieuwe lavendelvariëteiten getest. Het Campanula-seizoen is goed geweest en we zijn blij met en trots op de feedback die we van sommige van onze klanten krijgen. Het Schlumbergera-seizoen is bijna perfect verlopen en we konden melden dat we vroeg uitverkocht waren. Wat de gentianen betreft, werden we uitgedaagd en moesten we ons erdoorheen vechten, hier hebben we verschillende verbeteringen doorgevoerd, die moeten zorgen voor een betere opbrengst en daardoor voor een goed seizoen 2022."

Initiatieven om groener te worden
In de loop van 2021 heeft PKM gewerkt met verschillende initiatieven die hen groener maken. Een daarvan is het verminderen van hun plasticverbruik. "Eind januari zullen we nieuwe ontwerpen van zowel sleeves als wikkels kunnen presenteren. We gaan continu over op het gebruik van alleen papieren wikkels en we zullen een mooie papieren sleeve introduceren. Deze initiatieven zullen ons verbruik van plastic verminderen."

Een ander initiatief ter ondersteuning van het groene profiel dat ze voor ogen hebben is dat ze voortdurend nieuwe en meer energie-efficiënte investeringen hebben gedaan. "We hebben onder andere geïnvesteerd in nieuwe energie-geoptimaliseerde groeilampen in een deel van onze kassen, we hebben een deel van onze schermen vervangen door hoog isolerende en we hebben onze benutting van de kasoppervlakte verbeterd."


Klik hier om de catalogus te bekijken

Verwachtingen voor 2022
Dus, wat kunnen we verwachten voor 2022? Bastrup is niet alleen enthousiast over het assortiment voor 2022, maar wijst ook op een aantal uitdagingen waarmee de sector in 2022 zal worden geconfronteerd. "Zal de consument bereid zijn om een hogere prijs te betalen? Zullen kwekers in staat zijn om de hoge stijgingen van energieprijzen te overleven? Zullen alle kwekers de potten krijgen die ze hebben besteld, om het aantal planten te kunnen oogsten dat ze hebben gepland?"

Essentieel is de uitdaging of de consument een hogere prijs voor een plant wil en zal willen betalen. "Het is belangrijk dat de sector nu de handen ineenslaat en vecht voor betere prijzen voor onze producten en dat is nu belangrijker dan ooit. Betere prijzen geven ons allemaal de kans om onze werkplek veilig te stellen en geven ons de kans om investeringen te doen die voor een nog groenere kweek kunnen zorgen."

Bij PKM zijn ze er zeker van dat de klanten bereid zijn om meer te betalen voor de planten en daarom kiezen ze ervoor om positief naar 2022 te kijken. "Daarom hebben we ook besloten om door te gaan met het 'groenere' PKM."

Kwekerijbezoeken
Normaal gesproken ontmoet het team van PKM veel van hun klanten op de IPM Essen in Duitsland, maar helaas is de 2022 afgelast. Daarom kijken ze uit naar hun klantenbezoeken op hun kwekerij in Odense. "We kijken ernaar uit om een aantal van de vele dingen waar we elke dag mee werken te presenteren."

Voor meer informatie:
Claes Bastrup
Gartneriet PKM A/S
cb@pkm.dk
www.pkm.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven