Karel van Hattum, Jamafa Machinery

Op weg naar volledig geautomatiseerde boeketverwerking

"Vooral met de recente tekorten aan arbeidskrachten is er veel vraag naar onze automatiseringsoplossingen. Daarom hebben we in hoog tempo nieuwe machines ontwikkeld," vertelt Karel van Hattum, algemeen directeur van Jamafa Machinery. Het Nederlandse bedrijf heeft zich in de loop der jaren snel ontwikkeld en is hard op weg om een complete lijn te produceren voor het automatisch verwerken van boeketten. "De laatste jaren zijn we ons meer gaan richten op de bloemenverwerkers en hoe we hen kunnen helpen om hun efficiëntie te optimaliseren."


Karel van Hattum  

Een visie op volledige automatisering
Hoe is het allemaal begonnen? Bijna 100 jaar geleden richtte de familie Janssen de Janssen Machine Fabriek (Jamafa) op. Toen het bedrijf in 2009 failliet ging, was Van Hattum toevallig op zoek naar een overname en startte Jamafa Machinery. "In 2012 had ik de eerste conceptvisie op papier van een volledig geautomatiseerde lijn voor boeketverwerking. Tot nu toe zijn we goed op weg geweest om veel van die machines te realiseren. Vanaf het begin zijn we als bedrijf snel in ontwikkeling geweest. Alleen al in de afgelopen twee jaar hebben wij vijf nieuwe machines gecreëerd. Dat was ook mogelijk dankzij onze nieuwe samenwerking met de Dero-groep, waardoor we onze krachten konden bundelen en dit jaar bijvoorbeeld de FlowerCatcher konden bouwen. Dit gerobotiseerd systeem vangt bossen bloemen op, telt ze en groepeert ze in een emmer, waardoor het aantal bossen constant correct is zonder de bloemen te beschadigen."


Een overzicht van de werkplek in het bedrijf  

Arbeidskwesties
Tot nu toe heeft de sector zeer goed gereageerd op hun geautomatiseerde oplossingen. "We maken het leven van kwekers en bloemenverwerkers makkelijker, wat voor hen van groot belang is vanwege de arbeidsbesparing die het oplevert. We hebben machines die nog steeds handmatige arbeid vereisen, maar we hebben ook volledig geautomatiseerde oplossingen. En de producten die we maken zijn altijd flexibel, zodat we de oplossing kunnen aanpassen aan de klant. Wij hebben gemerkt dat vooral in het VK de vraag naar onze machines groot is. De arbeidsproblemen zijn daar een grote uitdaging en onze machines kunnen hetzelfde werk doen terwijl er minder mensen nodig zijn."


Personeel aan het werk aan enkele van de robotarmen  

Stijgende kosten
Maar de grote vraag is niet zonder slag of stoot gegaan. "Wat de laatste tijd een grote uitdaging voor ons is, is het halen van de vastgestelde levertijden en het omgaan met de stijgende materiaalkosten. Als we een overeenkomst sluiten met een klant en de levertijd is zes maanden, dan kunnen onze kosten voor die productie met 20% gestegen zijn tegen de tijd dat we klaar zijn. Maar meestal zijn we in staat andere onderdelen en merken te vinden om de levering en de kosten onder controle te houden."


Hoe het begin van een machine eruit ziet, het begint allemaal met een eenvoudig frame  

Een toekomst vol groei
Op dit moment heeft het bedrijf moeite om de vraag die ze hebben gekregen aan te kunnen, zegt Van Hattum. "Vooral sinds we onze producten op de IFTF 2021 hebben gepresenteerd, hebben we bedrijven van over de hele wereld die interesse hebben getoond. Dat is geweldig, want een van onze doelen voor de toekomst is om meer wereldwijd uit te breiden, in gebieden als Azië en Zuid-Amerika. Maar zelfs als de vraag er is, is dit niet zo gemakkelijk als het klinkt. Wij zijn bijvoorbeeld overstelpt met vraag uit Colombia. Zij hebben echter andere behoeften en prijsniveaus dan Europese landen, dus het is geen eenvoudige copy-paste-situatie."


Een van de vele opslagruimtes, waar ze alle materialen klaar hebben staan voor gebruik  

Gelukkig is er een bedrijfsuitbreiding in de maak om de productie te verhogen. "We hebben de grond die pal naast ons bedrijf ligt al gekocht, waar we gaan beginnen met de bouw van een nieuw pand. Dit zal ons helpen ons bedrijf te laten groeien en hopelijk de groei van ons marktaandeel voort te zetten. Ironisch genoeg zijn wij, om te kunnen uitbreiden en meer mensen te kunnen helpen met hun arbeidsvraagstukken, ook naarstig op zoek naar meer personeel."

Voor meer informatie:
Karel van Hattum
Jamafa Machinery B.V.
karel@jamafa.com
www.jamafa.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven