"Als 'klein' bedrijf verkopen we toch maar mooi product van hele grote speler"

Tholen – Wie goed heeft opgelet op HortiContact in 2020 kwam in de stand van Agro-LED een Deense kar volledig uitgerust met LED-belichting tegen. Dergelijke systemen gaan sindsdien als warme broodjes over de spreekwoordelijke toonbank bij het bedrijf uit Kwintsheul. “Het is een makkelijke manier voor telers om meerlagenteelt toe te passen, ook internationaal en zelfs in maatwerk vaste stellingen.”

Dat stellen Mark van der Ende en Roy Visser, de drijvende krachten achter het bedrijf dat nauw samenwerking met een grote Italiaanse belichtingspartij, C-LED. Mark: “Als ‘klein’ bedrijf verkopen wij de producten van een hele grote speler, want dat is C-LED.” Roy vult aan: “Ik was zwaar onder de indruk tijdens mijn laatste bezoek aan hun fabriek. Een fabriek gewoon in Europa, waardoor ook onze speciale LED-belichtingsoplossing voor meerlagenteelt een echt Europees product is.”


Mark met in zijn handen het Slim-LED-belichtingssysteem en Roy met een ‘dubbele’ Combo, een LED-armatuur dat veel toegepast wordt als HPS-vervanger.

Makkelijker op transport
Wie nog beter heeft opgelet, mist in de bedrijfsnaam achter Agro-LED inmiddels ‘tube’. Dat heeft een reden. Mark: “Sinds we het Slim-systeem hebben geïntroduceerd als opvolger van onze welbekende glazen tubes volstond die naam eigenlijk niet meer. Beide systemen bieden we nog steeds aan, maar we zagen dat het Slim-systeem toch wel enkele voordelen heeft in de huidige markt.”

Voor de hand liggend is het ontbreken van glas bij de Slim-systemen en het gebruik van plastic. Roy: “De lichttransmissie is nog steeds hoog, maar het plastic is minder kwetsbaar dan glas en hierdoor is het product makkelijker te transporteren en vooral ook exporteren. Dat gebeurt volop. We doen goed mee in turnkeyprojecten, waarvoor we indien gewenst alles plug&play aanleveren. De karren zijn dan al volledig geïnstalleerd en vooraf getest, alleen de stekker hoeft er op locatie nog in.”


Deense karren uitgerust in drie spectra: cool white, natural indoor en purple indoor

Spectrum
Meer in detail springen de spectra in het oog. Mark: “Dat zijn er bij dit nieuwste systeem drie. Een ‘natural indoor’ spectrum, een ‘purple indoor’ spectrum en als derde hebben we cool white. Hieruit kan de teler kiezen, afhankelijk van zijn wensen en situatie. Onafhankelijk van de spectrumkeuze blijft ondertussen de output gelijk. Per module is dit 50 PPFD.”

Hoe meer modules je per laag plaatst, hoe hoger de lichtsterkte, dus? “Precies! Gemiddeld kiezen telers voor twee tot drie modules per laag, met een gemiddeld verbruik per module dat varieert van 17 tot 23 watt, hier wel afhankelijk van het spectrum.”


Slim-systeem met cool white spectrum

Advies
Agro-LED geeft telers bij hun keuze advies. Onder meer over de afstand van het gewas tot de armaturen. Roy: “Veel telers kiezen voor het opkweken van bijvoorbeeld stekmateriaal in Deense karren met onze belichting, of in vaste stellingen. Daarbij adviseren wij om tussen de top van het gewas en de onderkant van de lamp altijd zo’n dertig centimeter, een liniaallengte, aan te houden, al kan het doorgaans geen kwaad mocht het gewas dichterbij de armaturen komen. Alleen bij een spectrum met veel verrood en dus veel strekking gaan de huidmondjes ver open en moet daar rekening mee gehouden worden.”


Set van Slim-systeem


Meerlagenteelt bij een sierteler voor in een weefselkweeklaboratorium. Met een lichtintensiteit per laag van 100 PPFD micromol per vierkante meter per seconde geeft het een energieverbruik van 19.2 watt per teeltlaag. Meer foto's op LinkedIn

Voor meer informatie:
AGRO LED B.V.
Bovendijk 35C
2295RV Kwintsheul
+31 (0)6 300 82 098
info@agroledbv.nl 
www.agroledbv.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven