Netbeheerder laat actuele energiegekte buiten berekening toekomstplannen

Netbeheerder TenneT heeft vorig jaar haar investeringsplannen voor 2022-2031 ter inzage gelegd. Daarop volgden 35 zienswijzen, veelal vanuit gemeenten, maar ook vanuit het bedrijfsleven. Zo wees Air Liquide op actuele ontwikkelingen in CO2- en gasprijzen. 

De netbeheerder kiest ervoor om in de plannen met een 'constante stijging' van de energieprijzen te rekenen en daarmee de huidige uitzonderlijk hoge energieprijzen niet mee te nemen in scenarioberekeningen. Bij een eerste versie van de plannen bleek al dat de netbeheerder het lastig vindt de energievraag vanuit bijvoorbeeld de glastuinbouw te voorspellen

In een algemene reactie stelt TenneT nu bij een naar aanleiding van reacties gewijzigd investeringsplan: 

"Een groot aantal reacties gaat in op de voorgenomen planningen van de projecten en de data waarop nieuwe assets in gebruik worden genomen. Er worden onder meer zorgen uitgesproken over de haalbaarheid van eigen doelstellingen.

TenneT begrijpt de zorgen die stakeholders afgeven. Bij het opstellen van de nieuwe investeringsplannen was al duidelijk dat er komende jaren een enorme opgave ligt voor de netbeheerders als gevolg van de energietransitie. TenneT verwacht daarbij nog een verdere groei van het portfolio, omdat een aantal ontwikkelingen nu nog niet – of slechts deels – kon worden meegenomen in de ontwerpinvesteringsplannen. Denk hierbij aan de extra ambities voor wind op zee (inclusief de effecten daarvan voor het net op land) en de plannen voor de verduurzaming van de industrie."

Bekijk hier alle ingediende zienswijzen voor Net op Land en het aangepaste Investeringsplan Net op Land


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven