De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft de fiscale mogelijkheden voor duurzame energie-investeringen gepubliceerd. Het gaat om de Energielijst 2022 en de Milieulijst 2022, de lijst met innovatieve bedrijfsmiddelen waarin ondernemers kunnen investeren met hulp van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil).
Voor de glastuinbouw vallen direct nieuwe mogelijkheden voor het efficiƫnter omgaan met water en voedingsstoffen op. In de Milieulijst is een systeem voor het meten van individuele voedingsstoffen opgenomen. Dit omdat, volgens RVO in een bericht bij de lijst, de glastuinbouw in hoog tempo technieken ontwikkelt om efficiƫnter om te gaan met water en voedingsstoffen.
Ook is een stekcel opgenomen in de lijst. Investeringen in een aparte stekcel waarin veel minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn komen in 2022 in aanmerking voor fiscale voordelen.
Op de Energielijst 2022 zijn nieuwe ontwikkelingen op het gebied van waterstof een belangrijke verandering. Voor de transitie naar een klimaatneutrale samenleving speelt waterstof een belangrijke rol. Om deze ontwikkelingen te ondersteunen is een drietal nieuwe bedrijfsmiddelen in de regeling opgenomen: productie van waterstof door middel van elektrolyse; stationaire opslag van waterstof en aansluiting op private waterstofnetwerken.
Lees hier meer over de Energielijst 2022 en de Milieulijst 2022.