"Plotselinge energiezorg heeft hier en daar geleid tot ontbinding koopovereenkomsten"

Aan het eind van 2021 blikte het team van Vellekoop Makelaardij-Onteigeningszaken terug op 2021 en alvast vooruit op dit jaar. 

Voor bedrijven gold: algemeen prijshoudend met licht stijgende grondprijzen, kleinere bedrijven gaan makkelijk van de hand,  voor grotere bedrijven alleen specifieke vraag, onder andere afhankelijk van teelt, organisatie/medewerkers en mogelijkheden (duurzame) energievoorziening). Lege kavels glastuinbouwgrond zijn niet veel beschikbaar en wat er verkocht is in 2021 is vaak 'buurmans grond of reconstructie' tegen hogere prijzen.

Het laatste kwartaal van 2021 was traditioneel druk met overdrachten van eerder gedane transacties maar daar kwam nu een grote aandacht in de sector voor de sterk gestegen energieprijzen bij. Een punt van plotselinge zorg, die hier en daar heeft geleid tot ontbinding van koopovereenkomsten en herbezinning van de ondernemersstrategie.

Voor dit jaar vraagt iedereen zich af op welke prijs medio 2022 de energieprijs gaat stabiliseren (of niet) en ook: wat gaat corona doen op economisch vlak maar ook voor iedere ondernemer privé, zijn/haar gezin en medewerkers. Ondertussen blijft de vraag naar producten uit de glastuinbouw goed en dat blijft de basis voor een gezonde exploitatie. Daarom biedt deze tijd ook kansen voor ondernemers, maar zal waarschijnlijk wel 'gas terug genomen worden.'

Warme gronden
De markt voor warme gronden c.q. locaties waar op termijn bestemmingsplanwijziging naar woningbouw of bedrijfsterreinen mogelijk is, blijft roerig en positief. Er is grote vraag vanuit ontwikkelaars maar gezien trage planologische procedures is de weg naar uiteindelijke realisatie lang en hobbelig. Niet iedere eigenaar wil of kan daarop wachten. Om deze reden kiezen sommigen ervoor om tegen de 'waarde van vandaag' te verkopen, als dat tenminste een plus ten opzichte van de agrarische waarde betekent. Ook voor de makelaars bij Vellekoop 'een uitdagend proces': samen met eigenaar uit te vinden wat uiteindelijk de maximale prijs kan worden t.o.v. de huidige verkoopmogelijkheden en daar een keuze uit te maken.

Voor meer informatie:
Vellekoop Makelaardij
Hoekeindseweg 37
2665 KA Bleiswijk
+31 (0)10 521 76 66
makelaar@vellekoop.nl
www.vellekoop.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven