Grote uitbreiding toelating schimmelbestrijdingsmiddel

In de decemberronde met besluiten van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is tot een grote uitbreiding van de toelating van het schimmelbestrijdingsmiddel Geoxe besloten. Onder meer diverse sierteeltgewassen en de bedekte teelt van aardbei hebben hier baat bij. 

De uitbreiding is gefinancierd door Syngenta en het Fonds Kleine Toepassingen Gewasbeschermingsmiddelen. "Voor de telers van steenfruit en houtig kleinfruit is deze uitbreiding een verbetering van de mogelijkheden om schimmels te bestrijden. Daarnaast is het een belangrijke uitbreiding om te kunnen voldoen aan de bovenwettelijke Retail eisen", geeft Frederik Bunt, voorzitter van NFO-Productgroepen houtig kleinfruit en steenfruit, aan in een bericht met reacties, verzameld door de Nederlandse Fruittelers Organisatie.

"In diverse bloemisterij gewassen is botrytis een knelpunt en kan deze schimmel voor uitval zorgen. Door een gewastoepassing met Geoxe wordt een verbetering van de beheersing van de schimmels in het IPM-systeem bloemisterij verkregen” aldus Helma Verberkt, beleidsspecialist Plantgezondheid van Glastuinbouw Nederland.

"Voor de bestrijding van o.a. botrytis hebben de kwekers van vaste planten en boomkwekerijgewassen nu een goed aanvullend middel in handen. Hiermee kunnen de kwekers voorlopig weer goed vooruit”, aldus Peter van ’t Westeinde, CEMP voor de boomkwekerij.

Plantum is namens de aspergeplantenkwekers met name blij met de toelating voor het dompelen van aspergeplanten. Daarmee kan weer enige bescherming meegegeven worden tegen bodemschimmels. Daarnaast is de brede toelating voor veredeling en zaadteelten een heel mooie aanvulling.

Bekijk alle toelatingen van het Ctgb in december hier voor biociden en hier voor gewasbeschermingsmiddelen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven