Proef met nieuw type Power Food gestart bij Linflowers

Bij Linflowers kwekerijen in Nieuwaal is een proef gestart met een nieuw type Power Food. Power Food wordt gebruikt om roofmijten en roofwantsen in o.a. de chrysantenteelt bij te voeren. Het is de kunst om van deze natuurlijke bestrijders in korte tijd een goede populatie op te bouwen, zodat deze direct kunnen toeslaan wanneer trips zich in het gewas manifesteert. Het nieuwe Power Food Turbo belooft nog meer nakomelingen van vooral de roofwants Orius, wat een effectieve natuurlijke bestrijder is van volwassen tripsen.

De chrysant is een hele korte teelt van 9-10 weken en het is de kunst om in die paar weken op tijd een biologisch leger paraat te hebben voor de bestrijding van ziekten en plagen. Tripsbestrijding is daarbij de grootste uitdaging. Trips veroorzaakt schade aan de bloemen maar verspreidt ook het tomatenbronsvlekkenvirus. De roofmijt montdorensis bleek een goede tripsbestrijder en deze wordt sinds vier jaar succesvol bijgevoerd met voermijten.

Met het bijvoeren van montdorensis met Power Food is echt de doorbraak van biologische bestrijding van trips in chrysant gekomen. Het lukte alleen nog niet jaarrond vanwege de oplopende tripsaantallen in de zomer en het najaar. Hierdoor moesten telers toch chemisch corrigeren. Royal Brinkman heeft sinds 2021 de nieuwe Agrobío roofwants Orius in het assortiment. Deze is in combinatie met Power Food Plus dit teeltseizoen breed uitgezet in de chrysantenteelt.

Ervaringen Linflowers
David van Tuijl is positief welke stappen voorwaarts zijn gezet met de nieuwe Orius in de biologische bestrijding van trips. David: “Op drie van de vier Linflowers chrysantenkwekerijen is het goed gegaan en kunnen we biologisch de winter door. Op één kwekerij hebben we één teeltronde tussendoor helaas chemisch moeten draaien. Dat werd niet veroorzaakt door trips, maar door een groene appelwants aantasting. Deze vliegen zomers naar binnen en zijn alleen chemisch te bestrijden, waarmee je helaas ook de populatie Orius roofwantsen verliest.”

Het vertrouwen in de biologie is heel groot want op deze vierde kwekerij is men bij Linflowers na 1 rondje chemisch begin december direct weer biologisch van start gegaan. David van Tuijl is van mening dat de toekomst voor bestrijding van ziekten en plagen de biologische aanpak is. 

Verbetering
“We zijn er nog niet in de chrysantenteelt, maar er gloort licht aan de horizon”, zegt David van Tuijl. “Wij werken graag mee aan de verdere verbetering van de biologische gewasbescherming in chrysant en stellen het op prijs dat er bedrijven zijn als Royal Brinkman en AgroBío die hier samen met telers constant aan werken. Daarom doen wij ook mee aan proeven en zijn we begin december samen met andere telers gestart met het testen van weer een verbeterd type voer; de Power Food Turbo. De belofte is dat deze nog sneller gaat zorgen voor meer nakomelingen Orius.” De verwachting van leverancier en producent is dat het nieuwe Power Food Turbo binnen twee tot drie maanden leverbaar zal zijn.

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
info@brinkman.nl
www.brinkman.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.