Ledenraadsvergadering FloraHolland: "Stappen voorwaarts gezet"

De formele Ledenraadsvergadering en een Ledenbijeenkomst vonden plaats op 9 december 2021. In de Ledenraadsvergadering zijn de tarieven voor leden in 2022 vastgesteld en de beoogde investering voor de ontwikkeling van Aalsmeer-Oost goedgekeurd. In dit artikel staat een verslag van de vergadering van Royal FloraHolland. 

Tijdens de vergadering bereikten we een akkoord over de voortgang rondom de inning van BBH-gelden en is ingestemd met de herbenoeming van een huidig lid van de RvC. Mede door de genomen besluiten kunnen komend jaar verdere stappen voorwaarts gezet worden met de verdere invoering van de strategie.

Bekijk de samenvatting van de Ledenraadsvergadering:

Tarieven 2022
Tijdens de vergadering stelde de Ledenraad de tarieven 2022 vast voor leden van de coöperatie. Op de korte termijn zijn er geen grote veranderingen, wel worden een aantal nieuwe elementen toegevoegd die een eerste invulling geven richting de toekomst. Die ontwikkeling richting de toekomst vindt plaats binnen de driehoek van diensten, lidmaatschap en tarieven. Onderlinge samenhang van de verschillende onderdelen maakt dat het inzetten van verandering tijd kost.

Wij werken aan de ontwikkeling van diensten op het vlak van bestellen, betalen en bezorgen. De onderlinge afhankelijkheden (onder andere ontwikkeling logistieke netwerk, digitale klok, Floriday), maken het niet altijd mogelijk om direct grote verandering in te zetten. In 2022 zetten wij eerste stappen naar het nieuwe propositie- en tarievenmodel 2025. We versterken het lidmaatschap en daarnaast introduceren we een staffelkorting voor lid-aanvoerders met hoofdzakelijk directe handel die leveren aan een beperkt aantal kopers.

Ook stemde de Ledenraad in met de verlenging van de tijdelijke BVO-ontheffing met de duur van twee jaar. Hierin betalen kwekers geen basisprovisie voor BVO op handelsstromen buiten de SEPA zone, waar Royal FloraHolland de betaling niet kan ondersteunen. De verlenging voeren we door, omdat er onder andere meer tijd nodig is om verdere inzichten op te doen.

Per 1 januari verrekenen we de variabele contributie dagelijks via de productafrekening in plaats van de maandelijkse dienstenfactuur.

Hieronder de belangrijkste wijzigingen in 2022 op een rij:

1. We versterken het lidmaatschap.

 • We schaffen het volumevoordeel voor aanvoerders af.
 • We verhogen het klok en KlokVoorVerkoop tarief voor aanvoerders.
 • We introduceren een overstapkorting lidmaatschap.

2. We introduceren een staffelkorting voor lid-aanvoerders met hoofdzakelijk directe handel die leveren aan een beperkt aantal kopers. Hiermee verbeteren we de prijs/ waarde balans voor deze groep aanvoerders. De korting geven we op het basistarief en is gebaseerd op de hoeveelheid productomzet met directe kopers. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor deze staffelkorting? Vraag naar de voorwaarden bij uw accountmanager of neem contact op met het Klant Contact Center.

3. We versterken onze dienstverlening in directe handel door de tijdelijke BVO ontheffing te verlengen.

4. We houden het tariefmodel up-to-date.

 • We verhogen het maximale bedrag waarover de variabele contributie/verenigingskosten worden geheven.
 • De partij- en karheffing wordt geïndexeerd met 3%.
 • Wijziging tarieven diverse logistieke middelen, waaronder:
  • Verhoging CC-handling tarief per plaat met € 0,01.
  • Verhoging huurtarief statiegeldlegbord Fc795 naar € 0,40.
  • Stijging tarief bloemendoos Fc519 en subturncode Fc509.
  • Per 1 juli 2022 stijgen de huurtarieven van Fc510 en subturncode Fc502.
  • Het complete overzicht van zowel eenmalige als meermalige verpakkingen vindt u in het nieuwsbericht Welke fustprijzen wijzigen per 3 januari 2022?

Meer informatie over de tarieven voor (lid)aanvoerders 2022

Aalsmeer-Oost
De Ledenraad heeft officieel ingestemd met de beoogde investering voor de ontwikkeling van Aalsmeer Oost. De ontwikkeling van Aalsmeer-Oost gaat in totaal om zo’n 135.000 m² extra vloeroppervlak. Dit betekent 20% ruimtegroei voor kwekers en kopers op de locatie van RFH in Aalsmeer. Aalsmeer-Oost is een zichtlocatie langs de N201 en biedt sierteeltondernemers de kans verder te groeien. Met de instemming van de Ledenraad voor de investering, kan het plan nu verder doorontwikkeld worden. Lees het nieuwsbericht.

BBH
Zowel de Ledenraad als directie Royal FloraHolland onderschrijven het belang van de generieke promotieactiviteiten van Bloemenbureau Holland. De inning van de BBH-heffing via Royal FloraHolland is niet meer houdbaar. De reden hiervan is dat de huidige manier van heffing leidt tot een ongelijk speelveld voor de coöperatie en dit zet de concurrentiepositie van Royal FloraHolland onder druk.

De Ledenraad heeft ingestemd met het voorstel om toe te werken naar een toekomstbestendig model voor de inning van de BBH heffing en de huidige manier van inning te beëindigen uiterlijk per 1 januari 2024. Stichting Bloemenbureau Holland heeft hiermee ruim de tijd om een nieuw en toekomstig model voor inning binnen afzienbare tijd te realiseren. Zodra het nieuwe toekomstig model gereed is, uiterlijk eind 2023, beoordeelt de ledenraad de situatie en neemt dan een formeel besluit. Lees het nieuwsbericht.

Herbenoeming Raad van Commissarissen (RvC)
De Ledenraad heeft ingestemd met de herbenoeming van Pascal Visée als commissaris van de RvC.

Ledenbijeenkomst
Tijdens de online Ledenbijeenkomst later op de dag werd de uitslag van de Ledenraadsverkiezing 2021 bekend gemaakt.

De kandidaat Ledenraadsleden Piet van Baalen, Thijs Hermans, Bas van Keulen, Jelle van der Kroft, Marcel van der Lugt en Jan van Paridon werden als nieuwe Ledenraadsleden geïnstalleerd. Bekijk hier de gekozen kandidaten van de Ledenraad per 1 januari 2022.

De leden stemden in met de herbenoeming van Frank Ammerlaan, Dick Houtenbos, Robin van der Knaap, Riya Bunty Shah en Lydia Klaver voor de periode van vier jaar. De leden stemden in met de herbenoeming van Richard “Kiki” Fernandes voor de periode van 2 jaar. En, na stemming op de Voordrachtscommissie, wordt deze commissie aangevuld met de volgende leden: Goos Hofland, Jan Mantel, Avner Sheer en John van de Slot.

De leden Eva van Etten, Goos Hofland, Jan Mantel, John van de Slot en Walter Zuijderwijk namen afscheid als lid van de ledenraad. Ook Marcel van Tol, voorzitter van de Ledenraad tot 1 januari 2022, nam officieel afscheid van de Ledenraad. Voorzitter van de RvC, Jack Goossens, bedankte hen voor hun belangrijke bijdrage aan de coöperatie in de afgelopen jaren. Bekijk de afscheidsvideo

Tot slot kregen Goos Hofland, Jan Mantel en Marcel van Tol de Royal FloraHolland Diamant uitgereikt, als waardering voor hun jarenlange, meer dan actieve bijdrage aan de ontwikkeling van Royal FloraHolland. De diamant werd uitgereikt door Peter Smak, de nieuwe voorzitter van de Ledenraad vanaf 1 januari 2022.

De complete Ledenbijeenkomst is ook terug te zien:

Voor meer informatie:
Royal FloraHolland
www.royalfloraholland.com 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.