Mineraaltekort gewassen tijdig opsporen met plantsapmetingen

Als we het vermoeden hebben dat een mens vitaminetekort heeft, dan zoeken we dat uit door middel van een bloedonderzoek. Als het vermoeden klopt dan kunnen we vervolgens bijsturen, bijvoorbeeld met behulp van voeding. Hetzelfde kunnen we doen met onze gewassen, met plantsapmetingen analyseren we de opname van voedingsstoffen in gewassen. Wat zijn plantsapmetingen? Gert-Jan de Graaf, Projectleider Duurzaamheid, bij LTO Noord legt uit.

Wat zijn plantsapmetingen?
Gert-Jan: "Met plantsapmetingen analyseren we op een snelle, nauwkeurige en goedkope wijze de actuele opname van voedingsstoffen in gewassen. We kijken naar de gezondheid van de plant, een optimale opname van voedingsstoffen heeft immers een positief effect op de kwaliteit, stevigheid, houdbaarheid en ziekteweerbaarheid van planten. Plantsapmetingen kunnen daarom een belangrijk hulpmiddel worden voor de boer om een gedetailleerd inzicht in de groei van het gewas te krijgen. Met deze informatie kan de teler daadwerkelijk bijsturen." 

Toegevoegde waarde voor boeren en tuinders  
“Momenteel experimenteren we sectorbreed met plantsapmetingen”, aldus Gert-Jan. “Ik zie de grootste waarde voor plantsapmetingen in de glastuinbouw, akkerbouw en fruitteelt, met name de cash crops (marktgewassen). Ook voor gras in de melkveehouderij zijn plantsapmetingen relevant. Dankzij de analyses van de plantsapmetingen kunnen we de kwaliteit van de plant op nutriëntniveau verbeteren en dat is goed voor ons allemaal.” 

De voordelen zijn:

  • Het verbetert bodemvruchtbaarheid;
  • Je krijgt meer weerbare en vitale planten;
  • We kunnen gerichter bemesten en hebben daardoor minder verliezen;
  • We kijken verder dan alleen de mineralen, we sturen ook op de sporenelementen die elk gewas nodig heeft;
  • We besparen op input, denk aan kunstmest of krachtvoer;
  • We krijgen een gezondere bodem dat beter water opslaat en beter resistent is tegen droogte;
  • Het bevordert (bodem)biodiversiteit.

Bron: LTO Noord


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.