Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Airmix-gebruikers terug naar de schoolbanken

Met de Airmix ontwikkelde Van der Ende Groep vijf jaar terug een systeem om ook onder een gesloten schermdoek gestuurd te kunnen ontvochtigen. Het was een concept waar de glastuinbouw op zat te wachten. In vijf jaar tijd heeft het Airmix-areaal de 400 hectare gepasseerd. Telers in meerdere landen zijn zeer te spreken over het concept. Toch ziet Van der Ende nog ruimte voor optimalisatie: door telers een masterclass aan te bieden om alles uit de Airmix te halen wat erin zit. Account manager Rob van Hulzen: "Er wordt altijd gekeken hoe het sneller, beter en efficiënter kan. Een kweker wil steeds meer controle hebben over wat hij aan het doen is."

"Promotie-avondjes zijn het zeker niet," zegt Rob. "De avonden zijn echt bedoeld om een verdiepingsslag te maken in het gebruik. We gaan niet vertellen hoe fantastisch de Airmix eigenlijk is." Dat is ook niet meer nodig. Vijf jaar na de ontwikkeling hebben groente-, bloemen- en cannabistelers, in alle belangrijke tuinbouwlanden, op meer dan 400 hectare Airmixen hangen.

‘Kiertje trekken’
Met de Airmix slagen zij erin om ook onder een gesloten schermdoek het klimaat optimaal te sturen. Iets wat in het verleden niet altijd logisch was. Bij een te hoog oplopende kastemperatuur - onder meer door de warmte van de belichting - werd al gauw ‘een kiertje lucht getrokken’ om vocht en warmte te laten ontsnappen. "Geen houdbare oplossing", weet Rob.

Onbalans creëren
"Stel, je bent aan het ontvochtigen met de Airmix in een warme kas. Buiten is het heel koud. Op een gegeven moment breng je zoveel koude lucht in de kas dat de thermometer zegt: er moet wat verwarming bij. Maar als je meer warmte gaat toevoegen, of zelfs te veel, dan activeer je de plant nog meer en gaat de plant nog meer verdampen. Dan krijg je een nog hogere luchtvochtigheid en denkt de Airmix: ik moet meer koude lucht inbrengen. En de thermometer denkt: hé, de verwarming moet hoger. Je creëert dan een onbalans. Je moet goed weten wat je aan het doen bent. Door meten kun je sturen op de juiste waarden om deze onbalans te voorkomen."

Sneller, beter en efficiënter
"De populariteit van het revolutionaire systeem laat zich eenvoudig verklaren," zegt Rob. "Er wordt altijd gekeken hoe het sneller, beter en efficiënter kan. De teler wil steeds meer controle hebben over wat hij aan het doen is. De Airmix is een heel mooie tool om die teler die extra controle te geven. Maar je moet niet alleen investeren in het systeem, ook in de kennis om het goed toe te passen."

Onafhankelijke adviseur, natuurkundige benadering
Om die reden heeft Van der Ende Groep het initiatief genomen om kosteloos masterclasses te organiseren. Het werd een groot succes. Zeven middag- en avondsessies van ongeveer vier uur zijn er in 2021 al georganiseerd, met ongeveer tien kwekers per avond. Voor 2022 staan alweer drie van die masterclasses op het programma. ‘Instructeur’ is voormalig WUR-onderzoeker Peter van Weel. Rob: "Hij is een onafhankelijke adviseur die we hiervoor inschakelen. Peter is geen teeltman, hij legt het natuurkundige principe achter de werking uit."

En daar zijn de deelnemers zeer over te spreken, blijkt uit de reacties. "Je hoort heel veel van kwekers: ik wás al heel blij met die Airmix, maar ik ben wel getriggerd om er nog meer uit te halen. Ik durf wel te zeggen dat er meerdere kwekers met dat idee naar huis zijn gegaan. Die teler gaat niet naar huis met een lijstje met standaardinstellingen, hij gaat naar huis met de wetenschap wat hij moet meten om daar de instellingen op aan te passen."

Bekijk de aftermovie (hierboven) voor een impressie van de masterclass ‘Ontvochtigen en koelen’. Telers die interesse hebben om deel te nemen aan een kosteloze Airmix masterclass kunnen zich opgeven via Rob van Hulzen ([email protected] / 06-43 35 36 04).

Voor meer informatie:
Van der Ende Groep
www.vanderendegroep.nl

Publicatiedatum: