Best4Soil nu ook beschikbaar voor bloembollenteelt

Met financiering van Colland in het project BollenBodem van de Bollenacademie is er in Best4Soil nu ook voor de bloembollenteelt de mogelijkheid om telers te helpen bij de keuze van gewasrotatie en beheersmaatregelen voor aaltjes. De database Nematoden is aangevuld en geactualiseerd voor de 5 belangrijkste bolgewassen (tulp, lelie, narcis, hyacint en Zantedeschia). Komend jaar wordt voor de bloembollen ook de database voor bodemschimmels aangevuld. Best4Soil is de opvolger van aaltjesschema.nl.

Gezonde bodems zijn van groot belang voor de productie van landbouwgewassen. Vooral in intensieve productiesystemen zijn bodemziekten een belangrijke factor met een negatief effect op de bodemgezondheid. Nieuw ontwikkelde best practices en goede vruchtwisselingen maken het mogelijk de bodemgezondheid in stand te houden, te verbeteren of te herstellen. Toepassing van een geoptimaliseerde gewasrotatie vormt de basis om de opbouw van bodemziekten te voorkomen, die specifiek is voor de behoeften en situatie van elke individuele teler.

In een Groot EU programma is er met Best4Soil een community of practice netwerk in heel Europa voor telers, adviseurs, voorlichters en onderzoekers opgezet. Dit netwerk bevordert praktijkgerichte kennis over 4 best practices (compost, groenbemesters, anaerobe grondontsmetting, (bio)solarisatie) voor de bestrijding van bodemziekten. Het hoofddoel van dit netwerk van Best4Soil is om de bodemgezondheid te behouden, te verbeteren of te herstellen. Het biedt open toegang-databases met informatie over de ziekteverwekkers en aaltjes die van invloed zijn op tuinbouw- en akkerbouwgewassen en groenbemesters, om telers te helpen bij het ontwerp van passende gewasrotaties en innovatieve beheersmaatregelen. Deze database voor bestrijding van schimmels en aaltjes is vernieuwd voor Nederland en nu ook wereldwijd toegankelijk voor akkerbouwgewassen, groentegewassen en groenbemesters en nu dus ook voor de 5 belangrijkste bolgewassen.  

Innovatieve beheersmaatregelen worden aangeboden door middel van gemakkelijk te begrijpen instructievideo’s en factsheets die meer diepgaande informatie geven. Alle informatie wordt vertaald in 20 EU-talen, is vrij toegankelijk en gemakkelijk te begrijpen om een vlotte kennisoverdracht van onderzoek naar de praktijk te garanderen.

Meer informatie op de website van www.best4soil.EU, via tabblad Database en de link onderaan naar Databank Nematoden kunt u zelf aan de slag. Heeft u vragen, neem dan contact op met de projectleider van BollenBodem, Barry Looman, barry.looman@wur.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.