Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noord-Nederland investeert in duurzame watervoorziening

Acht noordelijke overheden en LTO Noord hebben gezamenlijk de bestuursovereenkomst programma zandgronden Noord-Nederland ondertekend voor de tweede fase van het Deltaprogramma Zoetwater. De partners spreken hierin af om de komende zes jaar 45 miljoen euro te investeren in maatregelen om veerkrachtiger te worden tegen watertekort en extreem weer. Vanuit het Rijk (Deltafonds) komt er nog eens 15 miljoen bij. De overeenkomst is een vervolg op de eerste fase van 2016-2021.

Provincie Drenthe heeft een coördinerende rol. Via de provincie worden de beschikbare middelen vanuit het Rijk verdeeld. Gedeputeerde Hans Kuipers: “We nemen maatregelen om meer water vast te kunnen houden zonder overlast te veroorzaken. Dit kan door het aanleggen van boerenstuwen in de sloten, beekherstelprojecten, het verhogen van peilen en het opvangen van regenwater in de kernen. Samen met de andere partijen gaan we stappen zetten om te zorgen voor voldoende water en te werken aan een klimaatveerkrachtige regio. We krijgen hiervoor veel geld van het Rijk. Daar zijn we blij mee!”

Vasthouden van water
Doel van het programma zandgronden is beter voorbereid te zijn op droogte, te zorgen voor voldoende water voor de landbouw en natuur, het voorkomen van wateroverlast en het aanleggen van groen in bebouwd gebied. In grote delen van Drenthe, wordt in de zomer water aangevoerd vanuit het IJsselmeer. Maar er zijn grenzen aan de hoeveelheid water die kan worden aangevoerd. Daarnaast is er geen wateraanvoer in de richting van het stroomgebied van de Drentsche Aa. Met het programma zandgronden komen de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Noordenveld, Tynaarlo en Groningen, de provincie Drenthe, waterschap Hunze en Aa’s, wetterskip Fryslân en LTO Noord samen in actie om te bouwen aan een robuust watersysteem dat beter is voorbereid op weersextremen en waarin watertekorten worden tegengegaan.

Meer informatie
Op de website van het Rijk, Noord (inclusief IJsselmeergebied) - Waterbeschikbaarheid, staat meer informatie over de programma’s zandgronden in Noord-Nederland. In november is een soortgelijk bestuursakkoord ondertekend, namelijk het programma zandgronden in de Zoetwaterregio Oost-Nederland. Meer informatie staat op www.zoetwatervoorzieningoostnederland.nl 

Publicatiedatum: