Coronaregels zitten inspecties voor certificering dwars

De nieuwste coronamaatregelen nopen Stichting Milieukeur opnieuw om inspecties aan te passen of uit te stellen. Sinds 9 december zijn aanpassingen gedaan aan de inspecties bij bloemisten en duurzame tuinbouwkassen.

On the way to PlanetProof, Milieukeur en Barometers (Duurzame Bloemist en Duurzaam Terreinbeheer)
In het geval fysieke inspecties voor deze keurmerken niet kunnen worden uitgevoerd als gevolg van de overheidsmaatregelen, mogen deze inspecties niet ter plaatse maar ‘op afstand’ worden uitgevoerd, op voorwaarde dat alle controlepunten van een certificatieschema kunnen worden gecontroleerd. 

Deze inspecties ‘op afstand’ vinden plaats op basis van een administratieve controle van de relevante documenten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van digitale bestanden, foto- en videomateriaal, in combinatie met een interview op afstand (telefonisch, of via digitale middelen). 

Voor certificaathouders geldt dat indien bepaalde controlepunten niet op afstand kunnen worden gecontroleerd, er daarvoor een onderbouwde ontheffing kan worden aangevraagd bij SMK.  

Het is daarnaast toegestaan om de geldigheidsduur van bestaande certificaten te verlengen met een periode van maximaal vier maanden. Daarmee wordt het inspectiemoment tevens uitgesteld. Indien het certificatieschema specifieke inspectiemomenten voorschrijft (bijv. tijdens de teelt), moet ook bij verlenging hieraan worden voldaan.  

Certificatie-instellingen houden bij op welke bedrijven het uitstel van toepassing is, en informeren SMK hierover. 

Bovenstaande uitzonderingsmaatregelen zijn niet van toepassing op initiële inspecties van nieuwe aanvragers. Daarvoor geldt dat een inspectie volgens de gebruikelijke voorwaarden van het certificatieschema wordt uitgevoerd met inbegrip van fysieke controles, of anders op een later moment moet worden gepland zodra de overheidsmaatregelen weer zijn ingetrokken. 

Duurzame tuinbouwkassen (Groen Label Kas – GLK)
Voor de certificering voor kassen na oplevering (GLK-kascertificaat) wordt tot nader order uitstel verleend. Het is toegestaan de geldigheidsduur van bestaande ontwerpcertificaten te verlengen met maximaal vier maanden na afloop van de nu afgekondigde beperkingen als gevolg van het coronavirus. Dit geldt ook voor doorlopende GLK-kascertificaten.

De certificatie-instelling houdt bij op welke kassen het uitstel van toepassing is en informeert SMK hierover. De certificatie-instellingen regelen met hun klanten dat SMK deze informatie kan doorgeven aan RVO.

Bron: SMK


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven