Grote controle Inspectie SZW bij bedrijven en vrachtwagens op veiling Aalsmeer

Op 22 en 23 november 2021 is een grote controle gehouden bij tien bedrijven op de bloemenveiling in Aalsmeer en Uithoorn. Het doel van dergelijke acties is om de malafide bedrijvigheid te doen stoppen en tegelijk bonafide bedrijven weerbaarder maken.

Bij de bedrijven werd binnengetreden op de bevoegdheid van de gemeente en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW).

De rol van de politie was het observeren van de bedrijven en de betrokken personen, actie te ondernemen indien nodig, en de veiligheid van alle betrokkenen te waarborgen. De controle is uitgevoerd op basis van een multidisciplinaire samenwerking tussen politie, gemeente, Royal Flora Holland, Belastingdienst, Douane, ISZW, UWV en DiagNose Netherlands.

Overtredingen
Bij de controle werd een aantal overtredingen en strafbare feiten geconstateerd. De ISZW zal onderzoeken opstarten voor de Wet minimumloon, minimumvakantiebijslag, Arbeidstijdenwet en de Wet Arbeid Vreemdelingen. Eén persoon werd staande gehouden in verband met een verdenking van overtreding van de Vreemdelingenwet. Ook zijn er onderzoeken opgestart door de gemeente naar de huisvesting en inschrijving in de verschillende bevolkingsregisters.

Op 24 november controleerden agenten in samenwerking met de Douane, Koninklijke Marechaussee en Royal Flora Holland een transportcontrole op het terrein van bloemenveiling. Hierbij zijn diverse onregelmatigheden en overtredingen geconstateerd, zoals het niet kunnen tonen van een communautaire vergunning, overschrijding van de lengte van het voertuig en het overtreden van het Arbeidstijdenbesluit.

Weerbare sierteeltsector
Uit onderzoeken is gebleken dat de sierteeltsector kwetsbaar is voor criminaliteit en ondermijnende activiteiten. De grootschalige dagelijkse grensoverschrijdende bloementransporten zijn aantrekkelijk voor bijvoorbeeld (drugs)smokkel. Binnen het programma Weerbare Sierteeltsector werken overheid en bedrijven in de sector samen aan bewustwording en het opwerpen van barrières tegen de smokkel maar ook tegen witwassen, arbeidsuitbuiting en systematische fraude. Daartoe zijn onder andere meldpunten bij gemeenten geopend.

Bron: Politie.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.