Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Er gloort hoop voor soepelere omgang Europa met genetische modificatie

Deze week is Renew Europe, de liberale fractie van het Europees Parlement, het eens geworden over een gezamenlijk standpunt over het onderwerp genetisch modificeren in veredeling. Renew Europe vraagt de Europese Commissie nu om met een apart wetsvoorstel te komen voor nieuwe veredelingstechnieken.

"Dit is historisch, want hiermee lijkt er voor het eerst een politieke meerderheid te zijn om de technieken doorgang te geven in de EU," stelt Jan Huitema, aangewezen als voorzitter van een werkgroep binnen de Renew groep om een standpunt te formuleren over nieuwe veredelingstechnieken. 

"Ik ben ontzettend blij dat Renew Europe een positief standpunt inneemt over nieuwe veredelingstechnieken. Door de steun van mijn liberale fractie, lijkt er nu in het Europees Parlement een meerderheid te bestaan voor een Europees wetgevend kader waarin het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken, los van de bestaande GGO-wetgeving wordt geregeld. Daarmee komt het gebruik van deze biotechnologie voor veredelaars binnen handbereik. Een belangrijke stap voor de EU."

Afgelopen maand sprak ook Frans Timmermans, Eurocommissaris, zich al positief uit over nieuwe veredelingstechnieken. Hij noemde nieuwe technieken van belang voor de Boer-tot-Bord-strategie. 

De ontwikkelingen in de biotechnologie gaan razendsnel, maar wetgeving houdt veel tegen in Europa. Met nieuwe biotechnologie kunnen veredelaars sneller en gerichter nieuwe plantenrassen ontwikkelen, zoals gewassen die met aanzienlijk minder gewasbeschermingsmiddelen zijn te telen. Op dit moment vallen nieuwe verdelingstechnieken gebaseerd op biotechnologie onder de Europese wetgeving voor Genetische Gemodificeerde Organismen (GGO) uit 2001. Hierdoor kan de Europese Unie de potentie van deze nieuwe veredelingstechnieken niet ten volle gebruiken op het gebied van voedselvoorziening, voedselkwaliteit en duurzaamheid.

Bronnen: Europese Commissie / Renew Europe