Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers krijgen nieuwe optie energie-opwek aangereikt: Groenteresten verbranden

Tholen - Het Nederlandse bedrijf Combest biedt sinds enkele jaren een mestverbrandingslijn aan, waarmee pluimveemest omgezet wordt in energie. Naast mestverbranding is Combest sinds 2021 ook geschikt voor het verbranden van groenteresten. Hiervoor wordt grotendeels dezelfde technologie gebruikt als bij mestverbranding. 

Het bedrijf biedt momenteel nog drie bedrijven de mogelijkheid van de verbrandingslijn in 2022 aan. Op de techniek is SDE++-subsidie mogelijk in de categorie biomassa.

De nieuwe innovatie biedt een duurzame en rendabele manier om groenteresten om te zetten in energie, zo stelt Jurre Dijkstra, die samen met Rudy Daniƫls in 2018 Combest oprichtte. Hij stipt in een videoboodschap de oplopende energieprijzen aan en biedt ondernemers een energiebron aan 'met een korte terugverdientijd en zeer interessante subsidiemogelijkheden'.

Tonnen per jaar
Jurre legt in de video uit dat groenteresten gebruikt kunnen worden om kassen te verwarmen en bovendien kan de CO2 gebruikt worden om plantgroei te stimuleren. Dat levert logischerwijs een besparing op inkoop van gas of andere brandstoffen op, maar ook op de inkoop van CO2. Bovendien besparen telers op de afvoerkosten van groenteafval en levert het verbranden 'mineraalrijke as' op die als bodemverbeteraar gebruikt kan worden. 

De vraag is dan natuurlijk hoe dat afval er precies uit moet zien? Rudy legt uit dat de techniek met name zoekt naar 'grote, homogene volumes van meer dan duizend ton per jaar. "Denk aan paprika- of tomatenplanten. Ook afval uit de sierteelt in kassen, zoals snijbloemen, is niet ondenkbaar, maar hier hebben we nog geen metingen en calculaties op gedaan."

Los van de bron is een beetje vervuiling in het afval geen probleem. "Een paar procent binddraad of wat resten van vruchten mogen er best in zitten." 

Warmte
De machines maakt Combest in een machinefabriek orderspecifiek.  De machines hebben een verbrandingsvermogen van 550 KW tot 2,5 MW. "Door meerdere machines in case te plaatsen is vrijwel elk vermogen te halen."

Hoeveel hectare kas telers met de opgewekte warmte kunnen verwarmen is, net als de machines, ook verschillend. De verbrandingscapaciteit van 1 machine van 550 KW is ongeveer 140 kilogram per uur, goed voor ongeveer 13,7 GJ energie in het geval van paprika-afval. 

Combest komt graag in contact met ondernemers de groenteresten afvoeren en hiervoor betalen. Jurre: "Wij rekenen voor ondernemers graag hun terugverdientijd vrijblijvend uit." 

Voor meer informatie:
Combest
www.combest.nl/groenteverbranding/