Nadruk op LED en ontvochtiging in HNT-teelt chrysant

Twee groepen chrysantentelers zijn in de week van 29 november gestart met een vervolgtraject op de cursus Het Nieuwe Telen. De wens kwam vanuit de landelijke commissie Chrysant. In overleg is een aantal doelen vastgesteld voor dit traject. Het belangrijkste doel is: kennis vergroten.

De nadruk ligt met name op kennisvergroting op diverse onderwerpen die te maken hebben met de investeringen die momenteel worden gedaan: LED-belichting (momenteel nog hybridebelichting) en ontvochtigingstechnieken (Airmix, Drygair, ‘slurven’). Met de kennis uit Het Nieuwe Telen kan het gebruik van deze apparatuur worden geoptimaliseerd. Vanuit het project Kas als Energiebron is er ook de wens om naar de langere termijn te kijken en uiteindelijk te streven naar een duurzame en fossielvrije teelt, zo deelt Annemiek Bosma in een update op Kas als Energiebron.

De ene groep is gestart in het Westland en de andere in de Bommelerwaard. In zes middagen komen diverse gastsprekers aan bod, die elk vanuit hun eigen expertise, kennis aandragen die kan helpen om verder te ontwikkelen.

Arie de Gelder (Wageningen University & Research, De Perfecte Chrysant) was de eerste spreker. Hij heeft een uitgebreid betoog gehouden over wat er inmiddels allemaal al is geleerd uit de proeven. Niet altijd was het teeltresultaat zoals de praktijk het zou willen, maar ook een minder geslaagde proef levert altijd leerpunten op. De laatste teelt was overigens juist heel goed. Vanuit de groep kwamen veel goede en zinvolle vragen. Juist die discussie wordt als erg belangrijk ervaren. 

Lees hier meer op Kas als Energiebron. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven