WTO gebruikt voorbeeld van de sierteeltsector in nieuwste post

"Regels zorgen ervoor dat de bloemenhandel op rolletjes loopt"

"Handelsregels worden vaak als vanzelfsprekend beschouwd, maar zonder regels zou er chaos zijn. Een op regels gebaseerd handelssysteem zorgt ervoor dat de bloemenhandel zo soepel, voorspelbaar en vrij mogelijk verloopt." De Wereldhandelsorganisatie (WTO) plaatste onlangs een video waarin ze ingaat op alle mogelijke regels die de handel in sierteeltproducten reguleren. Sylvie Mamias, secretaris-generaal van de internationale sierteelthandelsvereniging Union Fleurs, bespreekt in een recente LinkedIn-post het belang van de focus van de WTO op de sierteelthandel.
Bernard Kuiten en Sainabou Taal  

LetsTalkTrade
"Voor onze sector is het leuk om te zien dat de Wereldhandelsorganisatie in haar nieuwste LetsTalkTrade-video bloemen als voorbeeld heeft gekozen om het concept van op regels gebaseerde handel te illustreren en uit te leggen", zegt Mamias. "De aflevering toont duidelijk aan dat een wereldwijd handelssysteem op basis van regels ervoor zorgt dat de internationale handel zo soepel, voorspelbaar, transparant en vrij mogelijk verloopt. Het garandeert ook eerlijkheid, stabiliteit en non-discriminatie."

In de video leggen Bernard Kuiten en Sainabou Taal uit dat niet iedereen van regels houdt, maar dat ze nodig zijn om eerlijkheid te garanderen. "WTO-leden moeten elkaar op gelijke wijze behandelen als ze handel drijven. Dat betekent dat Keniaanse rozen niet anders kunnen worden behandeld dan rozen uit bijvoorbeeld Nederland. Simpel gezegd mogen bedrijven bloemen uit het buitenland niet discrimineren op de eigen markt." Zonder de zekerheid die basisregels bieden, zouden tarieven en regelgeving van de ene op de andere dag kunnen veranderen en zou de bloemenhandel in de problemen kunnen komen.


Sylvie Mamias op de IFTF 2021  

Regels zijn essentieel
Volgens Mamias vervullen handelsregels een essentiële rol, omdat ze ervoor zorgen dat internationale waardeketens zoals de teelt en handel in bloemen kunnen blijven bloeien en waardevolle kansen en mooie sociaal-economische vooruitzichten kunnen bieden aan de verschillende landen over de hele wereld (kleine en grote economieën – ontwikkeld, opkomend of zich ontwikkelend) die betrokken zijn bij de export en import van bloemen en derhalve bij het brengen van vreugde en welzijn aan miljoenen consumenten over de hele wereld. "Die regels mogen nooit als vanzelfsprekend worden beschouwd en, hoewel ze op de achtergrond vaak onzichtbaar zijn voor de ketenpartners, moeten ze worden erkend, gewaardeerd en gepromoot als een essentieel onderdeel van elke verantwoorde en duurzame waardeketen."

Voor meer informatie:
World Trade Organization
enquiries@wto.org
www.wto.org


Voor meer informatie:
Union Fleurs
Sylvie Mamias
secgen@unionfleurs.org
Union Fleurs LinkedIn page
www.unionfleurs.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven