Lange chrysantenkas vraagt om maatwerk

In de langste chrysantenkas van Nederland, en misschien zelfs ter wereld, worden op dit moment de planten van de eerste teeltronde gepoot. Deze hightech kas van 500 meter lang is tot stand gekomen door de samenwerking tussen MG GRAND en Van Uffelen Flowers. Stolze, dat de water- en elektrotechnische installatie, groeilicht en automatisering verzorgde in de kas, geeft een update.


Het planten in de kas is op 15 november begonnen. V.l.n.r. Michel Grootscholten, Monique Grootscholten, Marco van Uffelen, Patrick van Uffelen, Jeffrey van Uffelen en Arjan van der Voort (operationeel directeur Zentoo).

Langste chrysantenkas
De lange kas maakt het mogelijk om te werken volgens twee teeltschema's. Links van het pad draait een ander schema dan rechts. Dit biedt de mogelijkheid om meerdere rassen te telen. Jeffrey van Uffelen vertelt dat deze indeling van het langwerpige perceel niet vanzelfsprekend was. Zo hebben ze diverse opties overwogen. Zoals bijvoorbeeld de optie om de schuur in het midden te plaatsen met aan beide kanten een kas. Dat kwam het overzicht niet ten goede en dan zou er een stuk schaduw van de schuur op een deel van de kas vallen. In combinatie met de juiste technische oplossingen en mogelijkheden is er dus toch gekozen voor één lange kas.

Technische uitdagingen
De lengte van de kas bracht voor Stolze en voor de overige bouwpartijen wel de nodige uitdagingen met zich mee. Met name de lengtes van de waterleidingen en kabels maakten de installaties ingewikkeld. Achterin wil je dezelfde druk en spanning als voorin de kas hebben. Dit maakt ook dat bijvoorbeeld de watertechnische installatie hier maatwerk is.

In de chrysanten is het gebruikelijk om in de winter aan het eind van de watergift een uitvloeier mee te geven. Normaal gezien wordt dit door de waterunit meegestuurd. In het geval van U GRAND is er een aparte unit geplaatst die de uitvloeier direct bij de kraangroepen mee pulst. Dit geeft de zekerheid dat de uitvloeier aan het eind van een gietbeurt in het juiste vak terecht komt. Er is geen kans dat het nog in de leiding zit en aan het begin van de gietbeurt van een volgend vak meegaat.

Nieuwste technieken
Naast deze technische uitdagingen zijn er ook veel nieuwe technieken toegepast in deze kas, zoals nevel, een dubbele scherminstallatie en LED. Jeffrey vertelt: "Met deze samenwerking hebben we beide krachten goed kunnen bundelen. Door beide bedrijven met elkaar te vergelijken, hebben we een goede mix kunnen maken van alle sterke punten."

MG Grand maakt bijvoorbeeld ook met ingang van dit seizoen gebruik van ledbelichting en ook in deze kas is gekozen voor de nieuwste technieken op het gebied van belichting: de Toplighting Force module van Signify.

Door te kiezen voor deze module waren er minder armaturen nodig, maar hebben ze wel een zo hoog mogelijke output. Jeffrey legt uit dat ze gekozen hebben voor het meest efficiënte lichtrecept. "Omdat we nu nog SON-T hebben hangen, hebben we gekozen voor een lichtrecept van 95% rood en 5% blauw. In de toekomst hebben we voor ogen om de SON-T te vervangen door LED. Daar zullen we dan een ander lichtrecept voor kiezen om een zo compleet en optimaal mogelijk lichtspectrum te krijgen."

Voor meer informatie:
Stolze
info@stolze.nl
www.stolze.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven