Charl Goossens geloofde vanaf het moment dat hij het bladafval van zijn laurierproductie ging onderzoeken zó sterk in de mogelijkheden van restproducten dat hij samen met zijn broer Jack het Valorisatielab Reststromen & Akkerbouw (VARTA) startte. Op twee locaties (in Nispen en Bergen op Zoom) leven de kwekers zich samen met vier collega’s niet alleen uit op laurierbladeren, maar ook op onder andere bloemenvezels. Dat leverde bloemenpapier op: bloemisten gebruiken het als verpakkingsmateriaal.
Goossens: "Bloemisten verpakken bloemen in hun eigen vezeltjes. Hoe duurzaam wil je het hebben?". Een uitgever drukte er een boek op én binnenkort wordt de productie ‘opgeschaald naar heel grote hoeveelheden’, zo valt te lezen op de website Landbouw en Voedsel Brabant.
Voor het project ontving VARTA steun van de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant. Goossens: "Het LIB ondersteunde ons financieel, maar ook met kennis over hoe je contacten legt en een netwerk opbouwt. Ze gaven nuttige feedback: “Heb je hieraan gedacht?” Maar het sterkste punt is hun laagdrempeligheid: ons projectplan besloeg nog geen drie A4’tjes. Dat is heel wat anders dan de gebruikelijke 16 pagina’s vol schema’s, begrotingen en met twintig handtekeningen eronder. Gewoon opschrijven wat je gaat doen en laten zien dat je weet wat je doet: dat was voldoende."