Kwekerij Baas breidt uit met 2,2 ha extra kas

Op dit moment krijgt Kwekerij Baas er 2,2 hectare extra kas bij. Hoe het er momenteel voorstaat is te lezen in een update van kassenbouwer Havecon met Jarno Baas, samen met broer Dieter eigenaar van de kwekerij.

Familiebedrijf Kwekerij Baas bestaat op dit moment uit 25 hectare kas en 2 hectare buitenveld en is gelegen in Ens in de Noordoostpolder. Vanuit deze plaats ligt het centraal ten opzichte van haar diverse klanten en de verschillende veilingen. Meerdere keren per dag transporteren zij seizoensplanten naar hun klanten verspreid over Europa.

Een goede 40 jaar geleden begon de familie Baas haar bedrijf in de tuinbouw. Arie Baas en zijn vrouw Ineke startten in de jaren 70 het bedrijf in Ens. Het bedrijf groeide uit tot een begrip in de regio en door de jaren heen heeft het bedrijf haar productieoppervlak vergroot. Het is mooi voor de voortzetting van het familiebedrijf dat de zoons Jarno en Dieter eind 2017 het stokje over hebben genomen. Hiermee werd de start gemaakt van een nieuwe koers.

Gasloos
Dit resulteerde direct in veranderingen binnen het bedrijf. Zo werd de marketingpositie versterkt door verder te gaan met de slogan 'Bloeiende Blijmakers', die als missie statement werd toegevoegd. Dit resulteerde in diverse collecties, waaronder de zeer populaire Blooming Joy-collectie waarmee de producten nu in de markt worden gezet, wat de zichtbaarheid de afgelopen jaren heeft vergroot.

Sinds 2011 heeft het bedrijf geen uitbreidingen meer gedaan en heeft de familie Baas zich vooral gefocust op het moderniseren van de kas en de efficiëntie binnen de organisatie. Het bedrijf stookt al elf jaar met een houtkachel bij, maar verwarmt de kassen sinds 4 jaar voor 100 procent met houtkachels en is daardoor gasloos. Ook een deel van de elektriciteit wordt met de houtinstallatie gegenereerd. Daarbij zet het bedrijf veelal biologische bestrijders in om insecten aan te pakken die een gevaar vormen voor de planten. Hiermee zorgen zij dat hun energiebeheer en duurzame teelt op een optimaal niveau zijn.

Uitbreiding
Na de optimalisering werd het tijd voor een nieuwe uitbreiding van de kas. Het huidige kascomplex in Ens bestaat uit 2 locaties, die aan een zijde met elkaar verbonden zijn. Het plan was er om de kassen aan elkaar te koppelen om zo de automatisering, efficiëntie en verduurzaming nog beter te laten verlopen.

De afgelopen twee jaar waren ondanks de pandemie niet de jaren die heel verkeerd uitpakten voor Kwekerij Baas. De verkopen groeiden en in het voorjaar van 2021 was het moment om de uitbreiding aan te gaan, ondanks dat de prijzen voor grondstoffen stegen. Zelfs een brand, begin april 2021 in de bedrijfshal en koelcellen, kon de familie niet stoppen om te beginnen aan de nieuwbouw.

Om de juiste partner te zoeken voor het project, heeft kwekerij Baas met diverse aannemers gesproken om de nieuwe kas te bouwen. Havecon kwam naar voren als de partner om de nieuwe kas neer te zetten van 22.000m2 voor perkplanten. Havecon heeft inmiddels de hei- en fundatiewerken afgerond en conform planning is de staalbouw inmiddels in volle gang. De verwachting is dat in het voorjaar 2022 de eerste planten in de nieuwe kas komen te staan.

Voor meer informatie:
Havecon Horticultural Projects
info@havecon.com
www.havecon.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven