Japanse kever ontdekt in Duitsland

In Duitsland is voor het eerst de Japanse kever gevonden, een van de belangrijkste quarantaine-organismen in de EU dat diverse boomkwekerijgewassen als waardplant heeft.

Begin november is de Japanse kever (Popillia japonica) gevonden in een feromoonval, in een transportgebied in Freiburg, zo meldt de fytosanitaire dienst van de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Het ging om een dood exemplaar, maar volgens de dienst moet de kever geleefd hebben om in de val te kunnen lopen.

Afgelopen juli was ook een kever in het Zwitserse Bazel ontdekt, vlakbij Baden-Württemberg, en ook daar in een feromoonval in een transportgebied. Beide vondsten laten volgens de Zuid-Duitse overheid zien dat de kans op introductie van de Japanse kever toeneemt. Risicolocaties zoals vrachtwagenparkeerplaatsen worden nauwlettender in de gaten houden.

Volgens EPPO komt Popillia japonica inmiddels voor in Italië, Zwitserland en Portugal. In Nederland is de Japanse kever eenmaal gevonden, in 2018, het was een dood exemplaar op Schiphol.

Behoort tot prioriteits-organismen
In de EU behoort de Japanse kever (net als bijvoorbeeld Xylella) tot de prioriteits-organismen: quarantaine-organismen waartegen strikte maatregelen genomen moeten worden, omdat ze voor grote economische schade kunnen zorgen. Diverse boomkwekerijgewassen zijn waardplant, zoals Acer, Aesculus, Betula, Castanea, Juglans, Malus, Platanus, Populus, Prunus, Rosa, Rubus, Salix, Tilia, Ulmus en Vitis.

De Japanse kever lijkt op de rozenkever. Bekijk op de site van de NVWA hoe u Popillia japonica kunt herkennen. In de handel en import, zeker uit landen waar de kever reeds voorkomt, blijft alertheid daarom geboden.

bron: LTO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven