Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe sensor garandeert snelle detectie algen

Alle telers zijn ermee bekend en tegelijk wil niemand ze: algen. Om inzicht te krijgen in de hoveelheid algen in waterstromen en -bronnen introduceert sensorontwikkelaar Sendot een nieuwe sensor. Een algensensor. 

De sensor volgt nauwgezet de ontwikkeling van algen en werkt op basis van lichtpulsen. De sensor registreert continu de fluorescentie van het chlorofyl van de algen in het water. Met deze meting wordt de hoeveelheid chlorofyl bepaald, een maatstaf voor algenconcentratie. 

Algen zijn een bron van organische stof en de oorzaak van bacteriegroei en het ontstaan van ongunstige zuurstof situaties en vervuiling in leidingen. Erwin Gräfe, Commercial Manager bij Sendot: "Met de meetgegevens van de sensor hebben gebruikers gereedschap in handen om sneller en efficiënter in te kunnen grijpen wanneer waterkwaliteit aangetast wordt door algen.

Nog voordat je algengroei met het blote oog kunt zien, worden algen met onze nieuwe sensor gedetecteerd. Telers zijn hierdoor beter in staat de kwaliteit van het water te monitoren en kunnen daarmee problemen eerder te detecteren en sneller en effectiever (voorzorg)maatregelen nemen. Zo draagt het bij aan een gezonde, toekomstbestendige waterkwaliteit."

Meerwaarde
De huidige range aan producten die algengroei meten en monitoren zijn veelal onderzoeksinstrumenten en vaak lastig in te passen in een teeltomgeving. "Een handzame en mobiele sensor, die eenvoudig aangesloten kan worden op een klimaatcomputer is daarom een meerwaarde om in vroeg stadium waterkwaliteit te volgen."

Uitvoeren en uitlezen van metingen
De algensensor werkt eenvoudig, legt Erwin uit. "Nadat je de optrode in het te meten medium hebt geplaatst, kun je via de display van de sensor een meting starten. Je kunt een ad hoc meting doen, maar je hebt ook de mogelijkheid om de sensor voor een tijd te loggen. Via software kun je de data (achteraf) uitlezen. Er zijn ook versies van de sensor beschikbaar die (draadloos) te koppelen zijn aan de klimaatcomputer via een analoge verbinding of 30Mhz via een digitale verbinding."

Voor meer informatie:
Sendot
info@sendot.nl  
www.sendot.nl 

Publicatiedatum: