Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Iets meer ruimte voor solitaire glastuinbouw in Noord-Brabant

De afgelopen tijd is er 'iets meer' ruimte voor solitaire glastuinbouwbedrijven en zogenaamd ondersteunend glas bijgelobbyd in de nieuwe Omgevingsvergunning die de provincie Noord-Brabant vanaf 1 juli 2022 in wil voeren. Dat er kansen bleven voor solitair en ondersteunend glas, was al bekend

Nu komt er in plaats van een bouw-sloopregeling komt er een glas-voor-glas-regeling. Concreet betekent dat solitaire glastuinbouwbedrijven in ‘landelijk gebied’ boven de 3 hectare netto glas (het bestaande maximum in de omgevingsverordening) mogen groeien als ze ergens anders een gelijke oppervlakte glas slopen voor de oppervlakte boven de 3 hectare. Eerder ging het hier nog om compensatie voor uitbreiding, ook onder de 3 hectare.

Dezelfde regeling geldt ook voor teeltondersteunende kassen boven de 5.000 m2. Zij mogen maximaal groeien tot 1,5 ha, als er ergens anders wordt gesloopt. 

Glastuinbouw Nederland en de ZLTO, dat eerder dit jaar reageerde op de conceptverordening, laten in een bericht op de website van Glastuinbouw Nederland weten 'blij te zijn' met het feit dat er 'weer enige ruimte' komt voor solitaire bedrijven. Een uitgebreide indruk van de aanpassingen in relatie tot kassen en teeltondersteunende voorzieningen in de concept omgevingsverordening volgt nog. 

Bron: Provincie Noord-Brabant