Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Start vier nieuwe projecten in Graduate School T&U

Er gaan vier nieuwe projecten van start in het programma Graduate School bij Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U). Binnen dit programma kunnen masterstudenten zelf, in samenwerking met kennisinstellingen en bedrijven, een voorstel voor promotieonderzoek indienen. Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met de Topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agri&Food.

De beoordelingscommissie heeft 18 aanvragen beoordeeld. Het beschikbare budget vanuit Topsector T&U voor deze ronde van het programma is 1,1 miljoen euro. Het budget is beschikbaar voor 4-jarige AIO-projecten, uitgevoerd door kennisinstellingen in samenwerking met één of meer private partners (PPS). Het doel van dit programma is het aantrekken en opleiden van talentvolle onderzoekers voor de sector tuinbouw en uitgangsmaterialen om de concurrentiepositie te behouden en verder te versterken.

Kevin Peek van Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat aan de slag met onderzoek naar hoe genen elkaar kunnen uitzetten waardoor belangrijke eigenschappen van planten spontaan kunnen verdwijnen in nakomelingen. Sarah Kalisvaart, Suraj Hassan Muralidhar en Iris de Leeuw, alle drie van Wageningen University & Research (WUR), gaan de komende vier jaar aan de slag met resp. onderzoek naar de effecten van een sluipwespvirus via rupsenspeeksel op resistentie van planten, hoe zeepachtige stofjes in chrysant belangrijk zijn voor resistentie tegen schimmelziektes en het effect van schooltuinieren op gezond en duurzaam voedingsgedrag van kinderen en het creëren van voorwaarden voor structurele inbedding.

Het bedrijfsleven is actief bij dit programma betrokken als partner en co-financier. Het biedt de bedrijven – klein en groot – de mogelijkheid om diepgaand fundamenteel onderzoek te laten doen, en om contacten op te bouwen en te onderhouden met de academische wereld.

Het programma geeft een unieke mogelijkheid om talenten te scouten, een stimulerende onderzoeksomgeving te bieden en jonge onderzoekers te ondersteunen. De deelnemende bedrijven zijn enthousiast, zo blijkt uit een reactie van een van de deelnemers: ”De sterke positie van de Nederlandse zaadveredelingsbedrijven kan alleen door kennisontwikkeling worden behouden en deze is zeer gebaat bij het onderzoek en de talentvolle onderzoekers van het Graduate programma.”

bron: T&U

Publicatiedatum: