De zin en onzin van rustig aan doen

"De voorbereidingen voor het nieuwe teeltjaar lopen een beetje samen met de voorbereidingen voor de Kerst en de jaarwisseling. Eigenlijk zou dit een beetje een rustige periode zijn. Het probleem met een rustige periode is dat je dan alle klusjes moet doen die je het hele jaar hebt opgeschoven, omdat die wel in de rustige periode zouden kunnen." Dat stelt Henk van den Berg van Summerflowers in een nieuwe column, die we hieronder graag met u delen.

Dat rustig aan doen geldt ook voor privé. Die extra vrije dag die je thuis hebt beloofd, komt wel in de rustige periode. Als je dan zegt dat je eigenlijk geen tijd hebt, valt dit niet altijd even goed. Komt er dus op neer dat je je toch maar aan die belofte houdt, waardoor je het in de rest van de rustiger periode steeds drukker krijgt. Natuurlijk komt dit ook omdat de planning die je hebt gemaakt niet echt goed klopt en je de tijd die je in de rustige periode hebt een beetje hebt overschat. Er komen altijd onverwachte dingen tussen en dit had je dus eigenlijk moeten verwachten. Een ander probleem is dat je aan het begin van de rustige periode wat makkelijker de tijd neemt om iets rustiger aan te doen, waardoor er toch net iets meer werk blijft liggen dan je van plan was.

In de rustige periode start ook de voorbereiding voor het volgende teeltseizoen. De meeste bloementelers hebben het jaar 2022 al meer in hun gedachten dan 2021. De voorbereidingen voor het nieuwe jaar zijn al in volle gang. De planningen worden gemaakt en de afwegingen om het product uit te breiden of juist te krimpen worden besproken.

De stemming voor 2022 is goed. De telers hebben er zin in en hebben het vertrouwen dat hun producten weer goed gewaardeerd worden. Toch vind ik dat de telers best wel een groot risico nemen met dit vertrouwen. Hoewel ze niet echt een andere keus hebben, moet je toch constateren dat de situatie voor de toekomst best wat onzeker is. Vrijwel alles gaat de laatste jaren anders dan verwacht, dus waar moet je de verwachtingen voor 2022 mee toetsten. De situatie is op dit moment best uniek. Unieke situaties scheppen kansen voor degenen die doorgaan. Unieke omstandigheden geven ook risico’s.

Ik wil hierbij mijn waardering uitspreken voor de telers die hier gewoon mee om weten te gaan. Gewoon proberen de mooiste bloemen te telen en hierbij rekening houdend met alle aspecten die er van een moderne teler wordt verwacht op het gebied van duurzaamheid en met respect voor de omgeving. Ik blijft in ieder geval gewoon mijn bloemetje kopen bij de bloemist en hoop dat velen met mij dit ook doen.

bron: Summerflowers


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven