Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stijging CO2-emissie Nederlandse glastuinbouw in 2020 laat zich goed verklaren

Uit de jaarlijkse energiemonitor glastuinbouw blijkt dat de CO2-emissie in 2020 bij Nederlandse tuinders met 0,2 Mton is gestegen naar 6,1 Mton, na een aantal jaren vlak verloop en een stijging in 2019.

Voor een belangrijk deel is de stijging het gevolg van factoren waarop de glastuinbouw minder invloed heeft, zoals bijvoorbeeld buitentemperatuur. Na o.a. temperatuurcorrectie steeg de emissie per vierkante meter met 0,3 kilogram naar 45,7 kilogram. Een stijging van 0,7% t.o.v. 2019 die flink lager is dan zonder correctie (3,3%).

De stijging is hoofdzakelijk het gevolg van toename van het areaal in de landbouwtelling en toename van de verkoop van elektriciteit. Groei van de inzet van duurzame energie en de inkoop van elektriciteit zorgden ervoor dat de stijging van de CO2-emissie niet hoger uitpakte. 

Bekijk de energiemonitor hier. 

Tussen de Nederlandse glastuinbouwsector en overheid is een doel voor de CO2-emissie in 2020 afgesproken. In 2017 is dit doel technisch gecorrigeerd van 6,2 naar 4,6 Mton. In 2020 steeg de CO2-
emissie naar 6,1 Mton en lag hiermee wel onder het oorspronkelijke doel uit 2014, maar boven het actuele doel na technische correctie uit 2017. Uit onderzoek van Wageningen Economic Research
(2021) is gebleken dat recente ontwikkelingen aanleiding geven een nieuwe technische correctie van het doel voor 2020 te overwegen. In juli 2021 heeft de minister Schouten van LNV dit onderzoek gedeeld met de Tweede Kamer.