Pothortensia kwekers stemmen vóór Promotieplan 2022-2024

Vrijdag 12 november vond bij FloriWorld in Aalsmeer de Royal FloraHolland FPC- Productdag Kamer-en tuinhortensia plaats. Na de opening door FPC voorzitter Sjaak van Schie presenteerde Productmanager Michel Verbeek de ongeveer 60 aanwezigen het marktbeeld van het product over het afgelopen jaar. De omzet van deze productgroep behaalt in 2021 een recordhoogte van 59,9 miljoen Euro.

Marktbeeld
Na het marktbeeld presenteerde Consultant Informatiediensten Ilse van der Zwet de uitkomsten van de Storecheck. De Kamer-en tuinhortensia kwekers hebben gezamenlijk een storecheck voor hun productgroep ingekocht van week 14 tot en met 34 over 2021. Hierin zijn consumenten in 3 landen (NL, DU en VK) gevraagd om tuincentra en bouwmarkten te bezoeken, vragen te beantwoorden over het schap en foto’s te maken. In 2019 is deze storecheck ook uitgevoerd. De resultaten zijn ook gebruikt bij het nieuw gepresenteerde Promotieplan voor 2022-2024.

Uitreiking Award benchmark Houdbaarheid tuinhortensia 2021
Productmanager Michel Verbeek reikte ook aan beide category winnaars de Award benchmark houdbaarheid 2021 tuinhortensia uit. Deze benchmark is georganiseerd door het Post-Harvest Kenniscentrum van Royal FloraHolland. In de category macrophylla won Chrystal Palace, ingezonden door Sjaak van Schie BV. Vertegenwoordiger Roel van Schie nam de Award in ontvangst. In de category paniculata won het nieuwe soort Living Little Rosy van Alex Schoemaker Living Creations. Hier nam een trotse Alex Schoemaker de Award in ontvangst.

Promotieplan 2022-2024
Dit plan werd gepresenteerd door Promotiecommissie lid Brigitte Hagen van Conceptfactory. Zij liet de behaalde resultaten van 2021 zien. Aansluitend werden de plannen voor de komende 3 jaar betreffende promotie aan de aanwezigen getoond. In deze drie jaar wil de promotiecommissie de consumenten inspireren met toepassingen voor binnen en buiten, ze bewust maken van het seizoen, en ze vooral zin laten krijgen om (vaker) hortensia’s te gaan kopen!

Promotieplan is met 81% voorstemmen aangenomen
Er is gekozen om de heffing licht te verhogen van 0,2 naar 0,25%. Hiervoor krijgen de kwekers dan terug dat er ook promotie gemaakt gaat worden in Polen, naast focuslanden Duitsland en Nederland.  Na de presentatie was het tijd voor de stemming van dit plan. 73% van de omzetwaarde heeft zijn stem uitgebracht en het plan werd met een ruime meerderheid van 81% aangenomen.

Sjaak van Schie neemt afscheid als voorzitter
Als sluitstuk van deze middag stond het afscheid van FPC voorzitter Sjaak van Schie op het programma. Sjaak is 2 termijnen van 5 jaar voorzitter geweest van de FPC Kamer-en tuinhortensia. Daarvoor was hij ook actief in het LTO-overleg orgaan van deze productgroep. Deze middag werd ook officieel de nieuwe voorzitter gepresenteerd: Erik van der Valk van The Mastergrowers. Sjaak kreeg een mooi dankwoord van zijn opvolger en van de totale achterban een gepersonaliseerde speld, speciaal voor hem ontworpen - een wiel (Sjaak is fanatiek sportfietser), met een hortensiabloem en daaronder de letters FPC.

bron: Royal FloraHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven