Netbeheerder TenneT heeft de nieuwe ontwerpinvesteringsplannen voor zowel het net op land als het net op zee voor de periode 2022 – 2031 gepubliceerd. In beide documenten staat beschreven waar men de komende tien jaar verwacht te investeren in uitbreiding en onderhoud van het hoogspanningsnet. Daarbij is het onder meer belangrijk om te voorspellen wat de glastuinbouw als grote energiegebruiker gaat doen. Dat blijkt echter nog niet zo eenvoudig, blijkt uit de ontwerpplannen waarin met meerdere scenario's rekening wordt gehouden. De plannen liggen van 1 tot en met 29 november openbaar ter inzage via de website van de netbeheerder.
Glastuinbouwontwikkeling in scenario's
Onder meer vanwege de groeiende energievraag vanuit de glastuinbouw staat het Nederlandse net onder druk. Daarom worden er de komende jaren investeringen gedaan. TenneT rekent in haar ontwerpplannen met diverse scenario's.
In het scenario 'Klimaatakkoord' gaat TenneT uit van een gelijkblijvende energievraag vanuit de glastuinbouw. Men verwacht tot 2030 een krimpend areaal, maar intensivering van de teelt. Het aantal WKK’s neemt af en de levering van elektriciteit aan tuinders uit het net neemt toe.
In een ander scenario, het scenario 'Nationale Drijfveer', waarin de Nederlandse overheid het voortouw neemt in de energietransitie, is de verwachting dat het areaal in de glasbouw krimpt. Ondertussen vindt intensivering van de teelt plaats en neemt elektrificatie toe. Het aantal WKK’s neemt af en de levering van elektriciteit neemt toe.
Dan is het nog het scenario 'Internationale Ambitie'. Daarin maken volgens TenneT 'gunstige omstandigheden, mede door de beschikbaarheid van groen gas, dat het areaal en het aantal WKK's in de glastuinbouw tot 2030 gelijk blijven.
Lees hier het hele Ontwerpinvesteringsplan Net op land 2022-2031.