Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CO₂-monitor geeft actueel inzicht in ‘groen’ energieverbruik

Een nieuwe CO₂-monitor geeft actueel inzicht hoe groen de energiemix in Nederland op een bepaald moment is. Hierbij wordt behalve naar de energieopwekking uit verschillende bronnen ook naar de CO₂-uitstoot gekeken. Dit biedt mogelijkheden aan partijen om de energievraag meer af te stemmen op de momenten dat de CO₂-uitstoot laag is.

De zogenaamde CO₂-monitor is op 1 november gelanceerd tijdens De dag van het Klimaatakkoord en is ontwikkeld door de netbedrijven Gasunie en TenneT.



Actueel inzicht in energiemix
De CO₂-monitor is een nieuw instrument dat bijdraagt aan het behalen van de Nederlandse en Europese klimaatdoelen. De energie die dagelijks wordt geproduceerd is afkomstig uit verschillende bronnen, zoals gas, wind of zon. Gedurende een dag kan de hoeveelheid CO₂ die ontstaat bij de productie van energie, sterk verschillen. Zo is er op momenten met veel zon en wind sprake van minder CO₂-uitstoot. De nieuwe monitor geeft inzicht in de energiemix van Nederland op elk moment van de dag en laat zien hoeveel CO₂ daarbij wordt uitgestoten. 

Vraag afstemmen op duurzame productie
De actuele inzichten bieden mogelijkheden aan partijen om de energievraag meer af te stemmen op de momenten dat de CO₂-uitstoot laag is, bijvoorbeeld als er veel sprake is van opwek uit schone energiebonnen als zon of wind. Ook kunnen partijen ervoor kiezen om juist op momenten met lage CO₂-emissies energie tijdelijk op te slaan of om te zetten naar een andere energiedrager. Denk hierbij aan opslagtechnieken zoals batterijen, brandstofcellen die elektriciteit omzetten naar waterstof en e-boilers die elektriciteit omzetten naar warmte. 

Gasunie en TenneT willen met de tool bijdragen aan het transparanter maken van de CO₂-uitstoot. Voorheen kon alleen worden teruggekeken naar de CO₂-uitstoot op kwartaal- en jaargemiddelden. Met de actuele inzichten laat de monitor zien dat het sturen op duurzaam energieverbruik mogelijk is. Beide netbedrijven zullen de CO₂-monitor komende periode met nieuwe functionaliteiten uitbreiden.

Bron tekst en afbeelding: TenneT

Publicatiedatum: